Eredménytelen tárgyalás az almaár-vitában

Agro Napló
Eredménytelenül zárult a feldolgozóüzem képviselőivel folytatott keddi tárgyalás a léalma drasztikusan alacsony felvásárlási ára ügyében – közölte a MAGOSZ. A gazdák folytatják a demonstrációt, szerintük kartellgyanús is lehet az ügy.

Az ipari alma alacsony felvásárlási ára miatt komoly érdekellentét alakult ki a szabolcsi termelők és a legnagyobb magyarországi felvásárló, az Austria Juice Hungary Kft. között, és előbbiek múlt hét vége óta demonstrálnak is utóbbi anarcsi üzeménél. Augusztus 14-én kedden, 11 órára tárgyalást ütemeztek be a felvásárló cég vezetői és a termelőket képviselő megyei gazdakör között. Utóbbi kilónkénti 25 forintos felvásárlási árat javasolt, amely fedezi az önköltséget és a méltányos hasznot.

A FruitVeb almapiaci elemzésében azt írta, hogy a léalma esetében a 18-20 Ft/kg ár alatt már maga a betakarítás gazdaságossága is megkérdőjeleződik – a betakarítás, rakodás, szállítás együttes költsége 10-14 Ft/kg – , ezért a 18-20 Ft/kg árszint tekinthető a betakaríthatóság lélektani határának. Valószínűsíthető az is, hogy az étkezési célú, intenzív ültetvények nagy részében (kb. 5000 hektár ad 50-70 ezer tonna ipari almát) még 20 Ft/kg léalma-ár esetén sem takarítják be a léalma-hányadot, mert ilyen árak mellett nem érdemes lassítani az étkezési alma szedését a 10-30 százaléknyi léalma-hányad „megmentése” miatt, ugyanis az étkezési minőségvesztés nagyobb kárt okoz, mint a léalma értéke.

A tárgyalás eredménytelenül zárult. A gazdák továbbra is egyöntetűen visszautasítják az önköltségi ár felét sem tartalmazó, 13 forintos feldolgozói ajánlatot, amely az üzemek árainak teljes összhangja miatt felveti a kartellgyanú lehetőségét is. A megyei gazdakör – figyelemmel a lengyel termelők tapasztalataira – a tárgyalás mellett kész a határozottabb érdekérvényesítési eszközök alkalmazására is. 

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége továbbra is minden jogszerű intézkedést megtesz a piaci feszültség rendezése és a gazdák méltánytalan helyzetének megszüntetése érdekében.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, kedden az Agrárminisztérium is az almatermelők mellé állt, kiadott közleményük szerint kulcsfontosságúnak tartják, hogy a felvásárlók, feldolgozóüzemek a piaci viszonyokat figyelembe vevő, az elvégzett munka értékének megfelelő árat fizessenek az almáért. Azt is elmondták, hogy támogatják az almatermelő gazdák minden olyan megmozdulását, összefogását és érdekérvényesítő tevékenységét, amelyek a méltányos alma átvételi árak elérését szolgálják.

Folytatják a demonstrációt a termelők

Lengyelországban is alacsony árat hirdetett meg a meghatározó feldolgozó, ami miatt a lengyel almatermelők augusztus elején demonstráltak. Akciójuk sikerrel járt, az árat letörni próbáló feldolgozó kilónkénti 0,35 zlotys, azaz árfolyamtól függően körülbelül 25 forintos iparialma-árat ígért a gazdáknak.

Ezt az árat akarják elérni a szabolcsi almatermelők is, akik szombaton háromszázan demonstráltak az Austria Juice anarcsi üzeme előtt, és azóta is tiltakoznak.

Jelenlétükkel meg akarják akadályozni, hogy bárki almát szállítson az üzembe – de ennyiért nem is akarja senki leadni a termését. A tegnapi sikertelen tárgyalások után bejelentették: ha az Austria Juice továbbra sem teljesíti árkövetelésüket, jövő keddtől a cég vásárosnaményi telephelye elé is tiltakozó akciót szerveznek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Gyümölcsfeldolgozó épül Szekszárdon

Gyümölcsfeldolgozó épül Szekszárdon

Építőipari cég hoz létre gyümölcsfeldolgozó üzemet Szekszárdon, a Dovi-Trade Kft. csaknem 700 millió forintos ráfordítással készülő létesítménye 2020-...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!