Csalódásra ad okot a léalma induló ára

Agro Napló
Termelői körökben csalódást kelt a léalma jelenlegi 38-40 Ft/kg-os induló ára. 

Az előző évi nettó 40-42 Ft/kg – tavalyi árfolyamon számítva 0,10 €/kg – körüli szezonátlagárral szemben kiábrándulást okoz termelői körökben a léalma jelenlegi 38-40 Ft/kg-os induló ára, melyet e hét közepén az egyik hazai léüzem hirdetett meg. Feszültséget kelt ez az árszínvonal még akkor is, ha tudjuk, hogy nyitó árakról van szó, olyan korai kezdeti almatételekre vonatkozóan, melyek a szezonátlagnál rosszabb kihozatal mellett dolgozhatók fel, így valószínűsíthető, hogy a termelői árak a szezon érdemi kezdetén feljebb lépnek – értesült a FruitVeb cikkéből az Agro Napló.

A FruitVeB részletes piaci és árprognózist jövőhét közepén tesz közé, elöljáróban azonban elmondható, hogy a jelenleg rendelkezésre álló – és az augusztus 3-i WAPA/Prognosfruit konferencián elhangzott – mértékadó információk szerint 0,11-0,13 €/kg léalma-árakra számítunk, ami – jelenlegi árfolyam mellett is – megfelel a tavalyi 40-42 Ft/kg-os szezonátlagárnál 10-20%-kal magasabb áraknak. Az input anyagok és az energia árának drasztikus növekedése, valamint a munkabérek folyamatos emelkedése csak 2020 és 2022 között, két év leforgása alatt mintegy 50%-kal növelte az almatermelés költségeit. Ezt az extrém költségemelkedést már a tavalyi léalma-árak sem kompenzálták, így az előző évinél is alacsonyabb áron almát beszállítani, irreális elvárás a feldolgozó üzemek részéről. 

Hangsúlyozandó, hogy a mostani léalma árak vonatkozásában nem a termelés idei jövedelmezőségéről vagy a léüzemek ez évi alapanyag-ellátásáról beszélünk. Valószínűsíthető ugyanis, hogy a szüreti és bevételi kényszer miatt a termelők 2023-ban ezen az áron is beszállítják az almát a léüzemekbe. Ez azonban semmiképpen nem segíti az iparág közép és hosszú távú fenntarthatóságát. A legfőbb kérdés az, hogy most, amikor az előző négy évvel ellentétben végre egy normál-jó termést szüretelhetünk, elérnek-e a termelők olyan árat, ami visszaadja a termelésbe vetett hitet, javítja a termelői kedvet, fejlesztésre ösztönöz, és megadja-e az esélyt arra, hogy hosszú távon is legyen a hazai léüzemeknek elegendő alapanyag. A jelenlegi nyitó árak ezt a célt biztosan nem szolgálják, mert azt a termelői hangulatot erősítik, ami a léalma-termelés mihamarabbi befejezésére ösztönöz. Mindez azonban már 2-4 éves távlatban oda vezethet, hogy vészesen lecsökken és visszafordíthatatlanul elfogy a léüzemek „alól” a hazai alapanyag. 

(Forrás: FruitVeb)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Még nem késő szüretelni!

Még nem késő szüretelni!

Bár már őszbe hajlik az idő, még mindig nem késő, hogy az ország számos pontján elérhető szedd magad akciók keretében saját magunk szüretelte gyümölcc...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!