MENÜ

Energetikai vészhelyzet: Több cég kerülhet állami felügyelet alá

Agro Napló 2022.07.04.

„A veszélyhelyzet során teendő intézkedések keretében gazdálkodó szervezetek működésének a magyar állam felügyelete alá vonásáról” címmel jelent meg egy kormányrendelet a Magyar Közlönyben.

Fotó: Kim Ludbrook / MTI / EPA

 

A rendeletben az orosz–ukrán konfliktusra hivatkozva a kormány előkészíti, hogy a magyar állam az ellátás folyamatosságára és biztonságára vonatkozó közérdek érvényesítése érdekében a kiemelt energetikai iparágak szereplőit állami felügyelet alá vonhatja.

Az Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett, június 28-án megjelent rendelet értelmében a kormány az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve humanitárius katasztrófára tekintettel, valamint ezek magyarországi következményeinek az elhárítása érdekében, valamint az ellátás folyamatosságára és biztonságára vonatkozó közérdek érvényesítése érdekében a stratégiai és nemzetbiztonsági szempontból kiemelt energetikai iparágak, így különösen a villamosenergia-, földgáz-, kőolaj-, távhőipar és bányászat jelentős vagy meghatározó piaci erővel bíró szereplőit – közöttük is kiemelten az FGSZ Földgázszállító Zrt.-t és a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetséget – a magyar állam felügyelete alá vonhatja – értesült az Index közleményéből Agro Napló.

A rendeletből az is kiderül, hogy az állami felügyelet gyakorlására kijelölt személy megteszi mindazokat az intézkedéseket, amelyek a felügyelet alá vont gazdálkodó szervezet működőképességének fenntartása, az állami felügyelet hatékony ellátása érdekében szükségesek, továbbá kizárólagosan jogosult dönteni a felügyelet alá vont gazdálkodó szervezet legfőbb döntéshozó szervének hatáskörébe tartozó ügyekben.

A rendelet első része már a június 29-i naptól hatályba lép, míg a második – az állami felügyelet gyakorlására kijelölt személy bekezdés – része 15 nap múlva lesz hatályos.

A kormány június 4-i rendeletében már kimondta, hogy veszélyhelyzet esetén az FGSZ Földgázszállító Zrt.-t állami felügyelet alá vonja. Az akkor megjelent kormányrendeletből az is kiderült, hogy a „magyar állam felügyelete alá vonása során” az energiapolitikáért felelős miniszter (Palkovics László technológiai és ipari miniszterként felel az energiapolitikáért) jár el.

 

(Forrás: Index)