Európa felvásárolja a cseppfolyósított földgázt a szegényebb országok elől

Agro Napló
Idén már több cseppfolyósított földgázt importált Európa mint tavaly egész évben. Emiatt viszont gyakori az áramszünet olyan országokban, mint Banglades vagy Pakisztán.

A tavalyihoz képest 88%-kal nőtt a kereslet a cseppfolyósított földgáz iránt Franciaországban. Hollandiában 109%-os, Belgiumban pedig 157%-os a növekedés – írja a Deutsche Welle. Az ok nyilvánvaló: Európában mindenki szabadulni szeretne az orosz gázfüggéstől. A kereslet drámai mértékben megnőtt, a kínálat nem tudja ezt követni. Az árak emelkednek, és ezeket a szegény országok mind kevésbé képesek megfizetni. Banglades fogyasztása a cseppfolyósított földgázból idén eddig 10%-kal csökkent, miközben az igények növekedtek. Pakisztánban 19%-os a visszaesés – értesült a HVG közleményéből az Agro Napló.

Érdekes Kína esete, hiszen ez az ország a világ legnagyobb energiaimportőre. A zéró tolerancia politikája a Covid-járvánnyal szemben nem tesz jót a kínai gazdaságnak, amelynek kereslete emiatt 22%-kal csökkent.

100 millió ember áram nélkül

Bangladesben 100 millióan maradtak a sötétben órákig a múlt héten, mert nem volt áram. Évtizedek óta nem fordult elő ilyen nagy áramszünet a koldusszegény országban. Az áramszünetnek persze nemcsak ez az oka, hanem az is, hogy a hálózat korszerűsítése évtizedek óta késlekedik. Pedig erre óriási szükség lenne, mert új erőművek lépnek be a rendszerbe, amely nem képes az áramtöbbletet hatékonyan kezelni.

Az alapvető ok a sok áramszünetre mégiscsak az Indiában, Bangladesben és Pakisztánban, hogy nem tudják megfizetni a méregdrága cseppfolyósított földgázt. Pakisztán például egy energiakrízis kellős közepén van, mert kiderült, senki sem kíván vele hosszútávú szerződést kötni cseppfolyósított földgáz szállításáról. A tenderre egyetlen egy ajánlat sem érkezett. Marad az azonnali piac, ahol viszont az árak megfizethetetlenül magasak.

Pakisztánnak vannak érvényes szerződései cseppfolyósított földgáz szállításáról, de ezek általában tartalmaznak olyan kikötést, hogy amennyiben az eladó jobb árat talál másutt, akkor eladhatja ott a nyersanyagot. Természetesen ebben az esetben kötbért kell fizetnie, de a jó üzlet miatt az eladók ezt is felvállalják. Így jut Európába a cseppfolyósított földgáz jelentős része, pedig eredetileg máshova szánták. Pakisztán a fizetésképtelenség határán táncol: az IMF nemrég hagyott jóvá egy 1,1 milliárd dolláros gyorssegélyt az ország számára.

Bangladesben nem ez a probléma, hanem az, hogy az energiahiány hátráltatja a gazdasági növekedést. A gázhiány és a gyakori áramszünetek különösen nagy kárt okoznak a textiliparnak, amely Banglades egyik legfőbb exportőre.

Évekig elhúzódhat az energiaválság

A helyzet ráadásul aligha változik érdemben a közeljövőben. Európa igényei a cseppfolyósított földgázra nem csökkennek a következő években, a globális kitermelés pedig nem növekszik olyan ütemben, hogy mindenkinek jusson a nyersanyagból. Maradnak a magas árak – nyilatkozták a szakértők a Deutsche Wellének. Jelen pillanatban az a helyzet, hogy a kínálat adott, vagyis ha az egyik piacra növelik a szállítást cseppfolyósított földgázból, akkor azt valahonnan el kell venni. A magas árakat látva természetesen megindult a fejlesztés a földgázkitermelésben, de még évekig eltarthat, amíg a kínálat eléri a kívánt keresleti szintet. Emiatt sok szegény országban ülhetnek a hidegben és a sötétben – jósolja a német közszolgálati portál.

(Forrás: HVG)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Így juthat hatósági áras tűzifához!

Így juthat hatósági áras tűzifához!

Elindul a hatósági áras tűzifaprogram, már lehet jelentkezni a vásárlási szándékkal az erdőgazdaságoknál. Az igényt személyesen, telefonon és e-mailbe...

Nem lesz olcsó megoldás a fatüzelés

Nem lesz olcsó megoldás a fatüzelés

A kormányzati intézkedések fényében úgy tűnhet, sok helyen a gáz helyett a fatüzelés lesz legkézenfekvőbb fűtési alternatíva, de a növekvő árak és az...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!