Emelkedő baromfiárak

Agro Napló
Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) Piaci Árinformációs Rendszer (PÁIR) adatai szerint Magyarországon a vágócsirke élősúlyos termelői ára 6 százalékkal, kilogrammonként 271 forintra emelkedett; a vágópulyka élősúlyos termelői ára 2 százalékkal 398 forintra nőtt kilogrammja 2021 első harminc hetében az előző év azonos időszakának átlagárához képest.

Az ágazati körülményeket részletesen elemezve az összefoglalóból kitűnik: a KSH adatai alapján Magyarországon a baromfihúsok exportja 30 százalékkal csaknem 109 ezer tonnára emelkedett 2021 első öt hónapjában az előző év azonos időszakához viszonyítva.        

Ezen belül a csirkehús kivitele 15 százalékkal 60,3 ezer tonnára, a pulykahúsé 45 százalékkal 16,3 ezer tonnára nőtt. A baromfihús legnagyobb célpiacai Románia (14,8 ezer tonna), Bulgária (12,5 ezer tonna), Szlovákia (8,9 ezer tonna), Németország (8,7 ezer tonna), Olaszország (8,4 ezer tonna), Ausztria (7,7 ezer tonna), Ukrajna (6,5 ezer tonna), Franciaország (5,5 ezer tonna) és Lengyelor-szág (4,1 ezer tonna) voltak.

Magyarország baromfihús-importja 18 százalékkal 27 ezer tonnára csökkent 2021 első öt hónapjában az előző év azonos időszakához viszonyítva. Ezen belül a csirkehús be-szállítása 15 százalékkal 19,9 ezer tonnára, a pulyka-húsé pedig 62 százalékkal 1,2 ezer tonnára csökkent. A legtöbb baromfihús Lengyelországból (8,3 ezer tonna), Romániából (7,0 ezer tonna) és Hollandiából (3,7 ezer tonna) érkezett.

Az AKI vágási statisztikai adatai alapján Magyarországon csaknem 351 ezer tonna baromfit vágtak le élősúlyban. Ez év első hat hónapjában, 8 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában. Ebből a vágócsirke 234 ezer tonnát (+4 százalék), a vágópulyka 44 ezer tonnát (–12 százalék) tett ki.

Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a vágócsirke élősúlyos termelői ára 6 százalékkal, kilogrammonként 271 forintra emelkedett; a vágópulyka élősúlyos termelői ára 2 százalékkal 398 forintra nőtt kilogrammja 2021 első harminc hetében az előző év azonos időszakának átlagárához képest.

Az Európai Bizottság adatai szerint száz kilogrammonként 198 euró – azaz mintegy 35-36 ezer forint  - volt az egész csirke uniós átlagára ez év első harminc hetében, ami 7 százalékos növekedést jelent az előző év hasonló időszakához viszonyítva. A magyarországi ár 4 százalékkal, 525 forintra emelkedett kilónként ugyanebben az összehasonlításban.

Az AKI PÁIR adatai szerint a csirkemellfilé feldolgozói értékesítési ára 1168 forint/kilogramm, a csontos csirkemellé 790 forint/kilogramm volt 2021 első harminc hetében. A csirkemell (összesen) ára 7 százalékkal 1137 forint/kilogrammra, a csirkecombé pedig 5,5 százalékkal 493 forint/kilogrammra emelkedett ugyanekkor - olvasható az összegzésben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!