Emelkednek a támogatási összegek a szőlő- és gyümölcstermelőknek

Agro Napló
2017. január 1-től megemelik a szőlő- és gyümölcsös ültetvények műveléséhez, valamint a szőlőkabóca elleni növényvédőszeres védekezéshez nyújtható támogatások összegeit – közölte a Földművelésügyi Minisztérium. Továbbá az idei évi tavaszi fagy- és jégesőkárokkal érintett településeken gazdálkodó, szőlő- és gyümölcsös ültetvénnyel rendelkező termelők számára 2017. március 31-ig áll nyitva a szerződéskötési, illetve szerződés hatályba lépési határidő.

A gázolaj literenkénti 95 forintos támogatási összegét az agrártárca 105 forintra növeli a szőlő- és gyümölcsös ültetvények műveléséhez nyújtott mezőgazdasági csekély összegű támogatás keretében. A 91/2012. (VIII. 29.) VM rendelet alapján nyújtható támogatást továbbra is évente hektáronként legfeljebb 100 liter után lehet majd igényelni. A szőlő- és gyümölcstermelők számára kedvező módosítás már a 2017. év januárjától beadható adóbevallási nyomtatvány részeként érvényesíthető. Mint ismert, a támogatás a gázolaj jövedékiadó-visszatérítés elektronikus adóbevallási nyomtatványán keresztül igényelhető.

Felhívjuk a figyelmet a szőlő aranyszínű sárgaság betegség elleni termelői megelőző védekezés fontosságára, amelyet a 2016. évtől az agrártárca is támogat. A betegség elleni termelői védekezés ösztönzése érdekében az agrártárca megemeli a támogatást a betegséget terjesztő amerikai szőlőkabóca elleni növényvédőszerek megvásárlásához. Az eddigi 50%-os mértékű támogatás így 75%-osra emelkedik, amellyel párhuzamosan a hektáronként nyújtható összeg is arányosan nő 8.000 forintról 12.000 forintra. A megnövelt összegű támogatást a 2017. évben benyújtható kérelmekben már lehet igényelni, mind a növényegészségügyi megelőzéshez, mind pedig a növényegészségügyi felszámoláshoz. 2017-től az agrártárca további eljárási könnyítéseket tervez a támogatási rendszerben, miszerint azon esetek is támogathatóak lesznek, amelynél a szőlőtermelő megbízásából és javára gépi bérmunka-szolgáltató vásárolja meg és juttatja ki a növényvédőszert. A támogatás részletszabályait a 9/2016. (II. 15.) FM rendelet tartalmazza.

A 2016. évi tavaszi fagy- és jégesőkárokkal érintett településeken gazdálkodó, szőlő- és gyümölcsös ültetvénnyel rendelkező termelők számára a 77/2015. (XII. 1.) FM rendelet alapján felvehető kamat- és költségmentes hitelszerződés megkötésére, hatályba lépésére rendelkezésre álló határidőt is módosította az agrártárca. Ez alapján az eredeti 2016. november 30-i határidő helyett a 2017. március 31-ig megkötött, illetve hatályba lépett Agrár Széchenyi Kártya és MFB hitelek után lehet teljes mértékű kamat- és költségtámogatásban részesülni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hódít a szermaradvány mentes jelölés

Hódít a szermaradvány mentes jelölés

Egy felmérés szerint a franciák 79 százaléka úgy véli, hogy az élelmiszerek árthatnak az egészségüknek. Ez csak tovább ösztönözte, hogy az egyik legna...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!