MENÜ

Emelkedett az őshonos lófajták állománya

Agro Napló 2020.09.02.

Folyamatosan emelkedett az őshonos lófajták állománya az utóbbi öt évben az Agrárminisztérium (AM) és a tenyésztők szoros együttműködésének, valamint az őshonos támogatásoknak köszönhetően – közölte az agrártárca parlamenti államtitkára Tiszaföldváron.

 Fotó: Pelsőczy Csaba

 

Farkas Sándor, a Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület által szervezett országos hidegvérű ménvizsgán köszöntőbeszédében elmondta: az elismert lótenyésztő szervezetek által nyilvántartott, törzskönyvezett összes lóféle - a magyar parlagi szamarat is beleértve - közel 77 százaléka őshonos lófajta.

A Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület magas szintű szakmai munkájának köszönhetően évről évre nő a hidegvérű kancák száma - közölte. Ma már 1300 egyeddel büszkélkedhet az egyesület, ami nemcsak az őshonos fajták esetében a legnagyobb egyedszám, hanem a Magyarországon tenyésztett összes lófajta tekintetében is – hívta fel a figyelmet az államtitkár, tudósított a helyszínről az MTI.     

Hozzátette: a ménjelöltek küllemi vizsgálatán, a fogatos vizsgán, az indítási próbán tapasztalható volt, hogy - a sárga, a fekete, a pej, a szürke és a deres szín változataiban tenyésztett - magyar hidegvérű kiváló fogatos ló, megbízhatóan dolgozik, betanítása valamennyi fajta közül az egyik leghálásabb feladat. Nem véletlen, hogy a sokrétűen munkára fogható magyar hidegvérűt újra felfedezik, nehéz terepen, például erdőgazdaságokban – ahol ez szükséges - szívesen alkalmazzák az erőgépek kiváltására - jegyezte meg Farkas Sándor.

 

magyar-hidegveru-lotenyesztok-k

Fotó: Pelsőczy Csaba

 

Az őshonos lófajták védelme, génmegőrzésének és korszerűsítésének elősegítése egyaránt kiemelkedik a Nemzeti Lovas Programban megfogalmazott - lótenyésztéssel kapcsolatos - fő célkitűzések közül - tájékoztatott az államtitkár.     

Farkas Sándor azt mondta, hogy a hidegvérű lovak mindig jelen voltak és meghatározó szerepet töltöttek be a magyar nép életében. Nagy arányuk az ország lóállományában azt bizonyítja, hogy képesek alkalmazkodni a folyamatosan változó használati igényekhez.     

Dallos Gyula, az AM miniszteri biztosa arról beszélt, hogy a kormány az agrártárca közvetítésével a vidékkel szimbiózisban él, mivel stratégiailag fontos a vidék, az agrárium tevékenysége számára. Példaértékűnek nevezte, hogy Nagy Ferenc, a Homokréti Ménes tulajdonosa tizenöt év alatt egy "lepusztult tsz-majorból" európai szintű hidegvérű tenyésztelepet hozott létre és üzemeltet. A hidegvérű lónak a huszonegyedik században is van jelene és lesz jövője - hangsúlyozta.

Baranyai Sándor, a Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület társadalmi elnöke elmondta: a magyar hidegvérű lovak tenyésztőinek köszönhető, hogy ez a fajta meg tudott maradni és képes volt fejlődni. Ennek az állománynak nincs állami ménese, a tenyésztők lelkesedéséből tartják fenn a nagyon kevésnek számító, mindössze nyolc ménvonalat - közölte.     

Az eseményen Farkas Sándor átadta a Nagy István agrárminiszter által első alkalommal odaítélt "Kiváló ménes" kitüntető címet Nagy Ferencnek, a Homokréti Ménes tulajdonosának. A magyar hidegvérű ménvizsgán tizenkilenc tulajdonos ugyanennyi ménjelöltje indult – tartalmazza az ismertetés.