MENÜ

EMAS kerekasztal-találkozó a vállalatok zöldítéséért

Agro Napló 2021.09.23.

Olyan cégek, szervezetek csatlakoztak az Európai Unió környezetvédelmi vezetési és hitelesítési rendszeréhez, vagyis az EMAS-hoz, amelyek elkötelezettek a környezetgazdaságosság, a fenntarthatóság mellett és környezeti teljesítményüket a legmagasabb szintre szeretnék emelni – hangzott el az Agrárminisztériumban rendezett kerekasztal-beszélgetésen.

Fotó: Fekete István

 

Magyarországon jelenleg 29 EMAS-tanúsítással rendelkező szervezet működik - közli a szaktárca összefoglalója, hozzátéve: egy olyan önkéntes keretrendszerről van szó, ami elősegíti a vállalkozások, szervezetek környezeti teljesítményének értékelését, folyamatos javítását és nyilvánossá tételét. Emellett megfelelő eszköz az Európai Zöld Megállapodás és a körforgásos gazdaság céljainak elérésében is.

Az EMAS minősítéssel rendelkező szervezetek önként törekednek hulladékképződésük, károsanyag-kibocsátásuk csökkentésére, valamint az energia- és erőforráshatékony működésre. Egy olyan értékrendet, látásmódot képviselnek, amellyel működésük során már a jövő generáció szempontjait is figyelembe veszik.

Az eseményen elhangzott, hogy az EMAS-t az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron (OMÉK) is bemutatja az agrártárca, a vállalkozások itt bővebb információhoz juthatnak a keretrendszerrel kapcsolatban – tartalmazza az ismertetés.

 

am_környezetvédelem_emas_kép_12-k

Fotó: Fekete István