Egységesítik a termények mintavételi eljárását

Agro Napló
Miniszteri rendeletben szabályozná a termények átvételéhez kapcsolódó mintavételi eljárás szabályait a Földművelésügyi Minisztérium – tudta meg a Magyar Idők.

A tárca tájékoztatása szerint még az idén vagy legkésőbb a jövő év első negyedében bevezethetik az új minősítési szabályokat. A rendszer egyértelműen meghatározza majd a termelő és a felvásárló feladatait is. Ha pedig a vizsgálati eredmények során vita merül fel a termelő és a kereskedő vagy a felvásárló közt, a termelői ellenminta vizsgálatával cáfolható a felvásárló által bemutatott vizsgálati eredmény.

A minisztérium szerint az új rendszer nem jár majd többletfeladattal. A legnagyobb előnye, hogy a bizonyos felvásárlóknál előforduló tisztességtelen felvásárlói magatartást az ellenminta vizsgálatának lehetőségével ki lehet küszöbölni. Ennek köszönhetően a szántóföldi növények termesztésével foglalkozó gazdálkodók biztosak lehetnek abban, hogy milyen minőségű terményt adtak el, s így annak értékében is.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter egy korábbi képviselői kérdésre adott írásbeli válaszában jelezte: az utóbbi évek gyakorlata azt mutatja, hogy az átvevőhelyek egy részén bizonytalan és nehézkes volt az átadott termék minőségének pontos meghatározása és a minőségi problémák utólagos vitarendezési lehetősége is. Ennek oka, hogy egyszerre nagy mennyiségű áru jelentkezett a felvásárlóknál, a minőségi paraméterek meghatározására használt eszközök pedig elavultak vagy hiányoztak a telepről. A tárcavezető szerint ugyanakkor a növénytermesztési folyamat eredményességét a termés mennyisége mellett a minősége is alapvetően befolyásolja.

A tárca tájékoztatása szerint az új szabályozás mellett, amely megteremti a vitarendezéshez szükséges vizsgálatok egységes rendszerét, továbbra is használatban maradnak a legfontosabb növények minőségét meghatározó előírások. Ezek a termelő számára biztos pontot jelentenek, amihez viszonyítani tudják a saját termésüket, s ezzel felbecsülni a saját piaci lehetőségeiket. A miniszter az írásbeli válaszában kitért arra is, hogy a kialakítandó szabályozás nem terheli majd felesleges adminisztrációval az átvételi rendszert, és nem tartalmaz aránytalanságot sem a termelők, sem a felvásárlók részére.

Pótsa Zsófia, a gabonaszövetség főtitkára a Magyar Időknek elmondta: egyelőre nem ismerik az új szabályozás tervezetét. Ma a felvásárló a felhasználási céltól függően, elsősorban a feldolgozó által előírt követelményekhez igazodóan határozza meg az átvételi minőségi paramétereket, amihez a termelőknek alkalmazkodniuk kell. A felvásárlók és a termelők közti szerződések különbözők, ebben a leggyakrabban minden olyan paramétert rögzítenek, ami a minősítésre vonatkozik. Tapasztalatai szerint a gazdák és a felvásárlók közt valóban előfordulnak viták, ezt azonban független szakértői laborokban végzett minősítéssel a legtöbbször fel lehet oldani. Jelezte: jelenleg is szigorú előírások vonatkoznak a mintavételre és a minősítés szabályaira.

Forrás: nak.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!