BASF szántóföldi bemutatók

Agro Napló
Az idei évben négy különböző helyszínen vártuk termelő partnereinket, hogy együtt áttekintsük az idei év kihívásaira adott válaszainkat a szántóföldi kultúrákban. A bemutatók jó alkalmat kínáltak arra, hogy bemutassuk a partnereinknek a jelenlegi és jövőben várható megoldásainkat.

Első helyszínünkön, Beleden az új repce fajtasorunk bemutatásával kezdtünk, ahol 9 hibridet mutattunk be. Legnagyobb megelégedésünkre, szép, egyöntetű állományokat láthattunk. Őszi búzában a Systiva® csávázószer hatékonyságára fókuszáltunk rendkívül erős lisztharmat és vörösrozsda fertőzés mellett. Az önállóan felhasznált Systiva® hatékonysága a hagyományos csávázáshoz képest még a bemutató idején (virágzás vége állapotban) is szembetűnő volt. Ezenfelül a meghívott partnerek meg­győződhettek arról is, hogy a Systiva® csávázószerrel kezelt állományra a kalászolás kezdetén kipermetezett Priaxor® betegség elleni hatékonysága kiváló volt. E parcellák egészségi állapota megegyező, illetve kissé még jobb is volt, mint a 2-3 nóduszban kijuttatott Tango® Star és kalászolás kezdetén kijuttatott Priaxor® kezelésé. A búzakísérletek bemutatásának végén Németh Balázs, a BASF fejlesztőmérnöke kitért a Priaxor® időzítési kísérleteire is, ahol azt vizsgáltuk, hogy mely stádiumban a leghatékonyabb a kijuttatott Priaxor®. Szemmel láthatóan is bebizonyosodott, hogy a zászlóslevél kiterülése-kalászolás kezdete időpontban kijuttatott kezelés során a legegészségesebb az állomány, ekkor tudtuk a legtovább zölden és fertőzésmentesen tartani a zászlóslevelet, ami a termésképződés szempontjából legfontosabb levélszint.

Egy másik helyszínünkön, Ongán a repcetermesztés volt a középpontban, itt 11 hibridet mutattunk be jelenlegi és jövőbeni portfóliónkból. Továbbá szó esett az egyre aktuálisabb nitrogénmenedzsmentről és az abban nyújtott változatos BASF megoldásokról is.

Kétsopronyban szintén bemutatásra került egy búza és egy árpa fajtában beállított kísérletben a Systiva®. Az alacsony fertőzési nyomás ellenére is látszott a csak hagyományos csávázással ellátott állományhoz képest a növények jobb kondíciója, egyöntetűbb állománya. A Priaxor® időzítéses kísérlet itt is bebizonyította a zászlóslevél védelmének fontosságát. Ezen a helyszínen a kukoricakísérleteinkbe is bepillantást nyerhettek a termelők. Hagyományos hibrideken a Jumbo® Stomp® csomag posztemergens gyomirtó hatékonyságáról és a permetezés után kelő egyéves egyszikű gyomok elleni hatásáról, míg a Duo® kukoricában a Focus® Ultra + Callam® évelő és egyéves egy-, illetve kétszikű gyomok elleni használatának eredményéről győződhetett meg a közönség. Végül, de nem utolsósorban napraforgóban a Pulsar®, illetve a Pulsar® Plus és Spectrum® használatának különbségeit láthatták, ahol egyértelműen látszott a Spectrum® kiemelkedő hatása.

A szántóföldi bemutatók sorát a szekszárdi rendezvény zárta, ahol kiemelkedően szép 9 hibrides repce fajtasor várta az oda látogatókat. Búzában és árpában itt is más volt a fertőzési helyzet. Búzában a Systiva®, illetve a Priaxor® hatékonyságát egy éppen felfutóban lévő erős rozsdafertőzésben mutathatta meg, míg őszi árpában a lisztharmat, tavaszi árpában a hálózatos levélfoltosság jelentett problémát a kezeletlen területeken.

BASF Agrodivízió
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Idén is meggyőző eredmények

Idén is meggyőző eredmények

A DEKALB őszi káposztarepce portfóliójának hibridjei terméseredményekkel bizonyítanak: eltérő adottságú termőhelyeken jövedelmező, a termőhelyi átlag...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!