MENÜ

Egységes kérelem: Leadta már? A hónap végéig még pontosíthat!

Agro Napló 2022.05.23.

Szankciómentesen lehet május 31-ig adatváltozás keretében módosítani minden olyan egységes kérelmet, amelyet május 16-ig benyújtottak. Kivételek ez alól a közvetlen állatalapú kérelmek.

 

Fontos különbséget tenni, hogy mi számít pontosításnak és mi pedig módosításnak egy kérelemben.

A pontosítás olyan jellegű adatváltozás, amely az egységes kérelemben megadott adatokra vonatkozó valóságnak megfelelő kiigazítására irányuló, de többlet-támogatási igénnyel nem járó bejelentés. Az ilyen jellegű adatváltozás mindaddig megtehető, amíg az ügyfélt a Magyar Államkincstár (továbbiakban: Kincstár) szabálytalanságról nem értesíti, vagy helyszíni ellenőrzésről nem értesíti, és a helyszíni ellenőrzés során szabálytalanságot nem tárnak fel.

Ezzel ellentétben a módosítás a támogatási igény növelésére irányuló adatváltozás bejelentése, amely június 1. – június 9. között már adott kérelemhez vagy táblához tartozó jogcímek esetén munkanaponkénti 1%-os késési szankcióval jár – értesült a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közleményéből az Agro Napló.

Június 9-ét követően nem lehet módosítást benyújtani! Szintén nincs lehetőség arra, hogy egy visszavont jogcím/intézkedés, tábla, egyed, erdőrészlet stb. ismét „felvételre, jelölésre” kerüljön, tehát visszavonás visszavonása nem lehetséges 2022. június 9-ét követően.

Módosításnak minősül egy, az adott kérelemben addig nem szereplő új tábla, új blokk felvétele, még akkor is, ha ezzel együtt egy azonos támogatási összeggel járó tétel visszavonásra is kerül.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felhívja a figyelmet arra, hogy azon jogcímek esetén, ahol a támogatási összeg nagysága hasznosítási kódonként eltérő nagyságú, egy hasznosítási kódváltás vagy területcsökkentés is módosításnak minősülhet, ezért fontos, hogy minden jogcím esetén külön kell kezelni a módosítás és pontosítás bejelentését! Minden esetben célszerű átgondolni a jogcímek igénylésével vállalt feltételeket is.

A kérelem pontosításában, módosításában segítséget nyújt a Magyar Államkincstár által minden évben megjelentetett adatváltozások kézikönyve.

 

(Forrás: NAK)