MENÜ

Eddig fertőzésmentes területen jelent meg a madárinfluenza!

Agro Napló 2022.05.30.

A Nébih laboratóriuma magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét igazolta Csongrád-Csanád megye újabb, eddig fertőzésmentes területén. A székkutasi hízólúdállomány felszámolása már megtörtént.

 

A Csongrád-Csanád megyei Székkutas településen található, mintegy 3 200 hízóludat számláló állományban a megemelkedett elhullás, valamint az idegrendszeri tünetek megjelenése hívta fel az állattartó figyelmét a lehetséges madárinfluenza-fertőzésre. A Nébih laboratóriuma a vírus H5N1 altípusának jelenlétét igazolta az állományban.

Az állomány felszámolása már a betegség gyanúja alapján megtörtént. Az érintett gazdaság körül kijelölték a 3 km sugarú védőkörzetet, valamint meghatározták a 10 km sugarú megfigyelési körzetet. Ezeken a területeken további vizsgálatok indultak, valamint életbe léptek a járványvédelmi és állatmozgatási korlátozások – értesült a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közleményéből az Agro Napló.

Békés megyében az utolsó kitörés előzetes fertőtlenítését követően a minimálisan előírt 21 nap letelt, ezért a Nébih elrendelte a védőkörzetek feloldását.

A Nébih ismételten felhívja az állattartók figyelmét a járványvédelmi előírások betartásának fontosságára. A vadmadarak távoltartásán túl a személyi higiénia, valamint a telepre be- és kimenő járművek fertőtlenítése is kiemelt jelentőséggel bír. Az ország magaskockázatú területein továbbra is kötelező a baromfiállományok zártan tartása. A kötelezően előírt szállítás előtti tamponvizsgálatok továbbra is érvényben maradnak.

 

(Forrás: Nébih)