Duplájára nőtt a magyar agrárexport 2004 óta

Agro Napló
Míg 2004-ben 3 milliárd euró, 2012-ben már mintegy 8,1 milliárd euró volt az agrárexport, ami dinamikus növekedést jelent a korábbi évekhez képest. Több mint kétszeresére nőtt a kivitelünk 2004 óta, ami rekordbevételnek számít – mondta Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár a IX. Nemzetközi Zöldség-Gyümölcs Fogyasztás-ösztönző Konferencián, az OMÉK-on.  

A mezőgazdaság kibocsátása 2012-ben 2.229 milliárd forintra növekedett az előző évi 2.168 milliárd forinthoz képest. Ebből a növénytermesztés részaránya 57,8 %-ot tett ki, 1287,4 milliárd forint értékben. A kertészeti termékek részaránya a kibocsátásból 2012-ben 13,9% volt, a gyümölcsfélék részaránya a kibocsátásból 5,3%-ot tett ki. A zöldségfélék részaránya a kibocsátásból 2012-ben 7,6% volt.

Az államtitkár kiemelte: a folyamatosan bővülő magyar zöldség-gyümölcs export jelentős részben hozzájárul a nemzetgazdasági teljesítményünk növekedéséhez. Magyarországon 2012-ben mintegy 2,5 millió tonna termésmennyiséget állított elő az ágazat. Hozzátette: a legjelentősebb termékeink a csemegekukorica, a zöldborsó és a paprika; gyümölcsből az alma, a meggy, a szilva, valamit a kajszibarack.

2013 első hat hónapjában a zöldség és gyümölcsfélék exportja 5,8-kal bővült az Eseményekelőző év azonos időszakához viszonyítva, értéke 391 millió eurót tett ki.

Czerván György hangsúlyozta: a kormány a zöldség-gyümölcs ágazat működésére nézve több fontos jogszabályt is hozott. Az energiafelhasználás hatékonyságának növelése, és az alternatív energiák szélesebb körű használatában a termálvíz visszasajtolás szabályozásáról született döntés az idén.

Az államtitkár célként fogalmazta meg az ágazat piaci erejének növelését, ezen belül a magasabb hozzáadott értékű termékek előállítását, a rövid értékesítési láncok és a helyi termékek értékesítésének előmozdítását, valamint a hazai termékek fogyasztásösztönző programjának működtetését.

Jelenleg 79 termelői-értékesítő szervezet (TÉSZ) működik Magyarországon. Az országra nézve a területi lefedettségük viszonylag alacsony. A TÉSZ-ek integráló szerepének növekedésére kell törekedni, mert a nyugat-európai országokban ezeknek a szervezeteknek a jelenléte sokkal markánsabb, mint hazánkban. Megerősödésükkel a zöldség-gyümölcs ágazat tovább bővítheti termelési kapacitásait, amellyel még jobban hozzájárulhat az exportbevételek növekedéséhez – jegyezte meg Czerván György.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)

Forrás: kormany.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Eső helyett árhullám jön

Eső helyett árhullám jön

Még a vártnál is kevesebb csapadék hullott az elmúlt napokban. A zöldség-gyümölcs árak emelkedése mellett már a hústermékek is drágulnak a Népszava sz...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!