MENÜ

Digitalizáció a szőlészeti-borászati ágazatban online konferencia

2021.10.22.

2021. október 20-án a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szőlészeti-Borászati Intézet, a Magyar Tudomány- és Innováció-menedzsment Alapítvány és a Doktoranduszok Országos Szövetsége Agrártudományi Osztály szervezésében az online térben került megrendezésre a Digitalizáció a szőlészeti-borászati ágazatban online konferencia.

Fotó: MTI/Varga György

 

Dr. Juhász Anikó, az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára köszöntőjében kiemelte, hogy a legfontosabb üzenete az, hogy egy rendszerszintű változás közepén vagyunk: ez a digitális, fenntartható, zöld jövő, ez nem a jövő, hanem a jelenünk, ami a szőlészeti-borászati ágazatban is a sikeres jövő kulcsa. A fenntarthatóságnak három alapvető eleme van: a környezet-klimatikus fenntarthatóság, a gazdasági és a társadalmi. A borpiacon nagyon éles a gazdasági verseny, ami várhatóan még erősebb lesz. Ezért növelni kell a vállalkozások hatékonyságát. Ennek is kulcsa lehet a digitalizáció.

Nyitrainé Dr. Sárdy Diána, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szőlészeti és Borászati Intézet igazgatója köszöntőjében azt a kérdést tette fel, hogy mit ér a bor szőlő nélkül, és mit ér a szőlő bor nélkül? Aláhúzta, hogy a szőlész-borász képzésben nagy hangsúlyt fektet a precíziós gazdálkodásra. A humán faktornak kiemelt szerepe van, hiszen kulcskérdés, hogy a digitalizációból kapott adatokból milyen következtetéseket vonunk le, a tudományos munka során hogyan hasznosíthatjuk. A MATE igyekszik megadni hozzá a szaktudást, ami ehhez szükséges. Amit nem tudunk digitalizálni az a borok érzékszervi bírálata. Azt az emberi szubjektivitást, amikor megkóstolunk egy pohár bort, például amikor a Cserszegi fűszeres fajtajellegét érezzük.

Szabó Péter, a Magyar Tudomány- és Innováció-menedzsment Alapítvány kuratóriumi elnöke, és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szőlészeti-Borászati Intézetének egyetemi oktatója elmondta, hogy több mint 250-en vesznek részt a konferencián. Kiemelte, hogy manapság a precíziós szőlőtermeszés sokkal több annál, hogy magát a definíciót röviden ismertessük, hiszen minden innovatív megoldás gyakorlatig precíziónak tekinthető. Véleménye szerint manapság mára  azt mondhatjuk, hogy már nem létezik olyan, hogy precíziós és nem precíziós gazdálkodás, csak mezőgazdaság, agrárium definíciók léteznek valójában. Hiszen, aki nem él az innovatív eszközökkel, technológiákkal, az egészen egyszerűen lemarad a versenyben. Szerencsére megvalósulni látszik az, ami a szántóföldön már gyakorlat: a precíziós gazdálkodás elérhető a szőlőtermesztés területén is.

Dr. Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Országos Kertészeti és Beszállítói Osztályának elnöke köszöntőjében kifejtette, hogy a mezőgazdaságban digitális forradalom zajlik, az a gazdaság motorja lesz, hiszen a hatékonyságot, a versenyképességet, a sikert csak ez garantálja. Generációváltás zajlik a mezőgazdaságban, ebben döntő szempont lesz, hogy a digitalizáció megvalósuljon, illetve segítse az agrárium fejlődését.

Simon Szabina, a Doktoranduszok Országos Szövetsége Agrártudományi Osztályának elnöke a Szövetség és az osztály működését mutatta be köszöntőjében.

Előadás tartott Székely Rita, az MNVH Állandó Titkárság vezetője, Dr. Oláh András Béla, a MATE Fenntartható Fejlesztés és Gazdálkodás Intézet adjunktusa, Dr. Bodor-Pesti Péter, a MATE Szőlészeti és Borászati Intézet docense is, aki a Transfarm4.0: Határon átnyúló precíziós gazdálkodási együttműködések projektjét mutatta be. Szobonya Nikoletta és Kocsis Áron a NAK JÉGER Igazgatóságáról az Országos jégkármérséklő rendszer működéséről számoltak be. Az eseményen a szőlészeti-borászati ágazat vállalatai, cégei is részt vettek: Kutas Bendegúz, AgroVir az Agrovir üzleti tervezője cégük innovatív gazdaságirányítási szoftverét mutatta be, ami lehetővé teszi a szőlőtermelő gazdaságok digitalizálását. Szeifert Gábor, a Winedata ügyvezetője automatikus adatgyűjtés a szőlészetben címmel tartott előadást. Hári Zsolt, a Hári-tech Kft ügyvezetője a cég innovatív fejlesztéseit mutatta be: azt, hogy milyen önvezető robotokat használhatunk a kertészetekben és a szőlészetekben. Kránicz József, a Detectology Kft. képviselője az UAV-s (drónos) távérzékelés előnyeit mutatta be a szőlő termelésben. Dr. Mesterházi Péter Ákos, az Axiál Kft precíziós gazdálkodási csoportvezetője a cégcsoport precíziós gazdálkodási megoldásait mutatta be. Dr. Ambrus Andrea, a MATE docense helyspecifikus technológiák alkalmazási lehetőségei a szőlőtermesztésben címmel tartott előadást. Milleschich Tamás, a PlantCT részétől a meteorológiai adatok és előrejelzések fontosságát hangsúlyozta a precíziós szőlőtermesztésben. A konferencia zárásaként ​Imreh Lajos, a Forgószárny Kft ügyvezetője bemutatta, miként lehetséges helikopterrel megoldani a szőlőületvények fagyvédelmét.

A konferencia teljes anyaga és az elhangott előadások hozzáférhetők ide kattintva!