MENÜ

Csökkennek a belvizes mezőgazdasági területek

2017.02.20.

A Tiszán levonult a jeges árhullám, így hétfőre Magyarországon mindenhol visszavonták az árvízvédelmi készültséget. A belvízzel elöntött területek nagysága is fokozatosan csökken – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) az MTI-vel.

Az OVF hétfői közlése szerint reggel a Tisza és a mellékfolyók hazai vízmércéin mindenhol az elsőfokú készültségi szintek alatti vízállásokat jegyeztek. Állójeges szakaszok már csak az észak-magyarországi folyókon (Sajó, Hernád, Bodrog) vannak. A követező napokban a Dunán ,,igen alacsony mederteltség mellett" áradó, a Tiszán először stagnáló, illetve lassan apadó vízállásokra számítanak a szakemberek. Majd – ha beválnak a meteorológiai előrejelzések – a Felső-Tiszán és mellékvízfolyásain is kisebb árhullámokat valószínűsítenek. Ezzel együtt a jelenlegi számítások szerint nem várható elsőfokú készültségi szinteket meghaladó vízállás.

A belvíz miatt jelenleg tíz vízügyi igazgatóság területén, harmincnyolc szakaszon van érvényben készültség: ebből hét szakaszon másod-, harmincegyen elsőfokú a készültség. A belvízzel elöntött terület nagysága fokozatosan csökken, jelenleg 35 400 hektár, ebből több mint 18 ezer hektár vetés-szántó. Legnagyobb elöntések a Körösök és a Közép-Tisza vidékén vannak.

A legfrissebb meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban szinte mindenhol várható több-kevesebb, jórészt folyékony halmazállapotú csapadék. A legnagyobb mennyiséget a Felső-Tisza vízgyűjtőjére jeleznek, de ott inkább hó várható. A Duna vízrendszerén kevesebb, de nagyobb arányban eső valószínű. A csapadékmennyiség előrejelzése alapján a legtöbb területen a belvízelöntés lassan, de tovább csökkenhet, illetve stagnálhat, a belvízzel elöntött területek jelentős növekedésre nem kell számítani.