Csak az almáskertek sínylették meg a hétvégi viharokat

Agro Napló
Megkímélte a mezőgazdaságot a hét végi vihar, csupán lokális károkat okozott a nagy szél és az özönvízszerű eső – írja a Magyar Idők keddi száma. 

Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke szerint a gyümölcsösökben egyedül az alma- és körteültetvényeken okozhatott gondot a vihar, a szél ugyanis több helyen leverhette a terményt a fákról. Pontos adataik azonban még nincsenek arról, hogy hol mekkora kiesést okozott az ítéletidő, a károk felmérése jelenleg is tart. Ennél szerencsésebbek a zöldségtermesztők, nekik ugyanis még előnyt is jelentett az esőzés.

– Ahol korábban nagy volt a szárazság, ott most jól jött a csapadék. A talaj fellazulásával könnyebb lesz betakarítani a zöldségeket – jegyezte meg. A hagymafélék 60-70 százaléka már a raktárakban van, ahogyan a paprikafélék és az ipari paradicsom betakarítása is folyamatban van, a gyökérzöldségeket pedig most kezdik felszedni a gazdálkodók. – A csapadékos időjárás miatt ugyan egy-két napra fel kell függeszti a munkát, ez azonban nem okoz nagyobb problémát az ágazatban – mondta Ledó Ferenc.

Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke a Magyar Idők kérdésére elmondta: a viharok csak azokon a területeken okoztak gondot, ahol a központjuk volt, az eső viszont lassítja az aratást. A napraforgó betakarítása a felénél jár, a csapadékos időjárás miatt azonban a tervezettnél két-három nappal később fejeződhetnek be a munkálatok. – Ha mindennap lehetne aratni, gyorsabban végezhetnénk a munkálatokkal, ősszel azonban már elég kiszámíthatatlan az időjárás – emelte ki. Így vélhetően október elejére végezhetnek a betakarítással a gazdák. A sok csapadék a termény minőségét is ronthatja, a mostani, átmeneti esőtől azonban nem várnak nagyobb terméskiesést.

– A gombabetegségek terjedése egyelőre még nem veszélyezteti az állományt, de ha megjön a hosszan tartó esős időjárás, akkor már veszélybe kerülhet a termés – mondta. Bár a minőséget még nem rontja a mostani eső, a gazdák költségeit tovább növeli az időjárás. Minél több csapadék éri a növényeket a betakarítás előtt, annál több energiát kell a szárításba fektetni az aratás után.

A napraforgó mellett a kukorica betakarítása is zajlik, eddig a korai érésű táblákon aratták le a terményt a gazdák, ez az országos termőterület 10-15 százalékát teszi ki. – Az eddigi eredmények szerint egy hektárról átlagosan hat tonna került le, ezek alapján azonban még nem érdemes következtetéseket levonni – mondta Vancsura József.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Továbbra is magas lesz az alma ára

Továbbra is magas lesz az alma ára

Keresletivé teszi az étkezési alma piacát, hogy gyenge termés várható, a tavalyi készletek pedig elfogytak, így viszont a termelői és a fogyasztói ára...

Kevés alma és körte terem az idén

Kevés alma és körte terem az idén

A tavaszi fagyok és az aszály miatt idén az átlaghoz képest várhatóan 40-50 százalékkal kevesebb alma terem. A körtét még ennél jobban is megviselte a...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!