Betekintés a jövőbe az AGROmashEXPO – AgrárgépShow kiállításon

Agro Napló
Optimisták a hazai gépforgalmazók a jövő évi forgalommal kapcsolatban is, miután az idén tíz százalék körüli bővülést sikerült elérniük, mivel a vásárlási szándék továbbra is erős a gazdáknál – derült ki az AGROmashEXPO és AgrárgépShow 2019 kiállítás termékdíjasait bemutató rendezvényen.

Tudásalapú mezőgazdaságra van szükség, ezért fontos, hogy az ágazat szereplői megismerkedjenek a legújabb agráripari trendekkel, ezt a célt szolgálja az AGROmashEXPO és AgrárgépShow 2019 kiállítás is január 23-26. között a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban - mondta Juhász Anikó, az Agrárminisztérium (AM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára, a rendezvény nagydíjasait és termékdíjasait bemutató sajtónapján. Szavai szerint bár az előzetes adatok alapján idén is szép teljesítményt tudhat magáénak a hazai mezőgazdaság  - a kibocsátás idén 2710 milliárd forint volt folyóáron, a bruttó hazai termék (GDP) számításához hozzáadott érték 1128 milliárd forint, ami 4,8 százalékos növekedés tavalyhoz képest -, érdemes előre készülni a jövő kihívásaira is.

Ezt egyebek között a közvetlen és a vidékfejlesztési támogatásokkal tudja segíteni a szaktárca. Előbbiek kapcsán Juhász Anikó elmondta, hogy megkezdődött a zöldítési támogatások kifizetése, és indul a résztámogatások utalása is decemberben. A Vidékfejlesztési Program támogatásairól szólva pedig megjegyezte, hogy eddig 320 milliárd forintot fizettek ki a benyújtott támogatási kérelmekre, mintegy 170 ezer kérelmet hagyott jóvá az Irányító Hatóság, és ezzel nagyjából 1288 milliárd forint támogatás kifizetése várható a megvalósítás ütemében.

A hazai mezőgazdaság előtt álló, megoldásra váró kihívások között említette a hazai és nemzetközi piacok mind jobb kiszolgálását, utóbbi érdekében a szaktárca előrehaladt tárgyalásokat folytat például több ázsiai országgal is, ahol a növekvő húsfogyasztás miatt komoly piaci lehetőségek mutatkoznak. Ugyancsak a jövő kihívása az osztatlan közös tulajdonú területek ügyének rendezése, ezzel kapcsolatban megemlítette, hogy elkészül az Agrárminisztérium programja, amivel szeretné felgyorsítani a következő években a tulajdonviszonyok tisztázását az életképes birtokméretek kialakításának elősegítését.

A klímaváltozás hatásait többek között az öntözhető területek növelésével szeretnénk ellensúlyozni: az utolsó kormányülésen jóváhagyást kapott az a terv, amelyen a Belügyminisztériummal közösen fél éve dolgozunk, és amely megvalósítására 2020-tól évi 17 milliárd forint áll majd rendelkezésre - hangsúlyozta Juhász Anikó. A programok előkészítésének finanszírozására azonban már jövőre is számíthatnak majd a költségvetés beruházási alapjából.

Elmondása szerint a munkaerőhiány és a generációváltás problémáit orvosolandó egyrészt oktatási programok indítását tervezik, másrészt jelenleg is zajlik a Pénzügyminsztérium szakértőivel a szaktárca és az agrárkamara egyeztetése a családi mezőgazdasági vállalkozások adózási kérdéseiről. Bár még messze vagyunk a következő uniós agrárköltségvetés elfogadásától, az már biztosra vehető, hogy a támogatásoknak mindinkább feltétele lesz a klímavédelmet segítő, mindenféle szempontból takarékos gazdálkodás, ezért érdemes az agrárium szereplőnek már most ez irányba fejleszteni - hívta fel a figyelmet a helyettes államtitkár.

Ugyan az év végére megtört kicsit a gazdák gépvásárlási lendülete, a forgalom így is elérheti idén a 10 százalékos növekedést - mondta Harsányi Zsolt, a Mezőgazdasági  Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (Megfosz) elnöke. Szavai szerint a forgalmazók arra számítanak, hogy a 2019-ben elinduló NHP Plusz kedvezményes finanszírozási program új lendület ad majd gépesítési terveknek is.  Az biztos, hogy a munkaerőhiány miatt rákényszerülnek a technológiai fejlesztésekre a gazdák - tette hozzá az elnök.

Elmondása szerint az érdekképviselet 75 tagja mintegy 22 ezer négyzetméreten mutatja majd be az újdonságokat. Emellett idén is lesz a MEGFOSZ szervezésében Mezőgépész verseny, jelenleg 24 csapat 120 diákja verseng a döntőbe jutásért - tette hozzá Harsányi Zsolt.

Az AGROmashEXPO és AgrárgépShow, Magyar Kert, Szőlészet és Pincészet kiállítások az előzetes regisztráció alapján 2019-ben is teljesen kihasználják majd a Hungexpo rendelkezésre álló területét: a mintegy 350 kiállító 40 ezer négyzetméreten vonultatja majd fel innovációt, termékeit és szolgáltatásait - mondta Szilvási Krisztina, a Hungexpo Zrt. kereskedelmi igazgatója. Elmondása szerint az erő és munkagépek mellett az utóbbi években folyamatosan nőtt a különféle input anyagok - vetőmagok és egyéb szaporító anyagok, növényvédő szerek és műtrágyák, kártevő mentesítő anyagok - kínálata is, valamint a digitalizáció, agrárelektronika, méréstechnika, automatizálás témakörében is egyre több a kiállító.

Nevezési rekord a termékfejlesztési díjakra

Hatala László, az AGROmashEXPO és AgrárgépShow, Magyar Kert, Szőlészet és Pincészet innovációs termékverseny zsűrijének koordinátora ismertette, hogy rekordszámú, 41 pályamű érkezett be a gépesítés, a logisztika és az input kategóriákban. Idén is hazai és nemzetközi díjakra lehetett nevezni mindhárom kategóriában, és bár szokás szerint a legtöbb nevezés most is a Nemzetközi díj gépészeti kategóriájában érkezett, de az eddigieknél többen indultak a logisztikai kategóriában is valamilyen informatikai rendszerrel, alkalmazással - ismertette Hatala László. 

Nagydíjban két pályamű, különdíjban 12 részesült, az elismeréseket és a prémium okleveleket a kiállításon adják majd át. 

NAGYDÍJBAN RÉSZESÜLT

Hazai Termékfejlesztési díj - Logisztika Kategóriában

Pannon Agroteh Kft. - Környezetkímélő energiatermelés a mai magyar mezőgazdaságban

Nemzetközi Termékfejlesztési díj - Gépesítés kategóriában

AXIÁL Kft. - CLAAS TUCANO 450 kombájn

KÜLÖNDÍJBAN RÉSZESÜLT

Hazai Termékfejlesztési díj - Gépesítés kategóriában

McHale Hungária Kft. - McHale R6878 középrendképző

Nemzetközi Termékfejlesztési díj - Gépesítés kategóriában

AGRO-BÉKÉS Kft. - CASE IH Axial Flow 8250 kombájn

Andreas Stihl Kft. - Stihl M500i elektronikusan szabályzott injektoros motorfűrész

Auditker Kft. - Weremczuk Maja Automatic hajlított ponyvás gyümölcsrázó gép

AXIÁL Kft. - Berthoud VANTAGE vontatott szántóföldi permetezőgép

AXIÁL Kft. - Fendt 900 Vario MT gumihevederes traktor széria

AXIÁL Kft. - Horsch LEEB 4 AX vontatott szántóföldi permetezőgép

GKN Walterscheid GmbH - Walterscheid lengéscsillapítóval ellátott hidraulikus harmadik pont kar

Starcz Agrotechnik Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. - Damman trac DT2400H Highlander S4 DTPA 5030DAS önjáró permetezőgép

Vaderstad Kft. - Väderstad Tempo L 12/18 szemenkénti vetőgép

Nemzetközi Termékfejlesztési díj - Logisztika kategóriában

Karintia Kft. - Farmdok (Farm Management Information System)

KITE Zrt. - John Deere Expert Alert analitikai rendszer

PRÉMIUM OKLEVÉLBEN RÉSZESÜLT

Hazai Termékfejlesztési díj - Gépesítés kategóriában

Auditker Kft. - Auditker TerraCondi Aerator folyamatos üzemű talajszellőztető gép

Farmgép Kft. - MOBITOX - SUPER II. mobil csávázógép

Omikron Kft. - ORS-6/3 FM folyékony műtrágyaszóróval szerelt sorközművelő kultivátor

Hazai Termékfejlesztési díj - Logisztika kategóriában

Afflield Kft. - MachineryGuide BSC Pres szakaszvezérlő

Nemzetközi Termékfejlesztési díj - Gépesítés kategóriában

ALFA-GÉP Kft. - JJBroch pneumatikus vetőgép

Amazonen-Werke Kft. - Amazone UX 01 Super vontatott permetezőgép

Agro-Tipp Kft. - Mazzotti IBIS 3180LP njáró permetezőgép

Agroker Holding Zrt. - Dragone 2006 TAV 400L függesztett kertészeti permetezőgép

Készenlét Zrt. - Faresin Leader LP önjáró takarmánykeverő-kiosztó kocsi

Kverneland Group Hungária Kft. - iXtrack T3 szántóföldi vontatott permetezőgép

Magtár Kft. - Pöttinger Impress 155 V Master hengeres bálázó

Szal-Agro Kft. - SaMASZ XT 390 fűkasza

Nemzetközi Termékfejlesztési díj - Input kategóriában

CORTEVA AGRISCIENCE - Lumiposa® szisztematikus hatású rovarölő csávázószer

Karintia Kft. - Angelica szója

Nemzetközi Termékfejlesztési díj - Logisztika kategóriában

Agrotec Magyarország Kft. - Lindsay FiledNet Advisor öntözés döntéshozatali tanácsadó rendszer

Novara Coop Kft. - Hibrid hajtás öntöződobhoz

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!