Az OMÉK kiállítói 446 kilogramm élelmiszert ajánlottak fel jótékony célra

Agro Napló
Idén is gyűjtöttek élelmiszert a 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár kiállítói a Magyar Élelmiszerbank Egyesület javára – közölte a szervező, az Agrármarketig Centrum (AMC) az Agro Naplóval.

A tájékoztatás szerint a hétvégén zárult kiállítás  résztvevői az OMÉK végén is még megmaradt fogyasztható, bontatlan csomagolású, főként tartós élelmiszereket ajánlhatták fel. Ezt az Élelmiszerbank a rászoruló családoknak, gyermek- és idősotthonoknak juttatja el. A felajánlásoknak köszönhetően összesen 446 kilogramm élelmiszer gyűlt össze.

A nemzetközi élelmiszeripari kiállításokon már bevett gyakorlat, hogy a még bontatlan csomagolású, fogyasztható, megmaradt élelmiszereket a rászorulók számára összegyűjtik. Ehhez csatlakozott immár második alkalommal az OMÉK. Magyarországon évente mintegy 1,8 millió tonna élelmiszer végzi a kukában, ez közel harmada az összes megtermelt élelmiszernek.

Az AMC azért is hirdette meg újra a jótékonysági gyűjtést, mert az élelmiszerpazarlás visszaszorítását támogató tudatos magatartás népszerűsítését is hirdetni szerették volna.

A 79. OMÉK-on 15 kiállító ajánlott fel önkéntes alapon összesen 446 kilogramm élelmiszert. Ennek köszönhetően többek között zöldség-gyümölcs, gyümölcslé, pékáru, száraztészta, különböző húskészítmények jutnak majd el a rászorulókhoz.

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület 2005-ös indulása óta több mint 62 ezer tonnányi élelmiszert osztott szét a magyarországi rászorulók között, a szállítmányok értéke összességében pedig meghaladta a 32 milliárd forintot. A múlt évben az adományok 350 karitatív szervezeten keresztül több mint 300 000 emberhez jutottak el. A tavalyi évben több mint 11 ezer tonna élelmiszerfelesleget juttatott el az Élelmiszerbank hátrányos helyzetű családokhoz, gyermekekhez, fogyatékkal élőkhöz, idősekhez, hajléktalanokhoz – olvasható a tájékoztatásban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!