MENÜ

Az ÖK is részt vesz az európai vadon élő beporzók védelmére indított Safeguard projektben

Agro Napló 2021.09.29.

A vadon élő beporzók számának csökkenésével és ennek a biológiai sokféleségre, valamint az ökoszisztéma-szolgáltatásokra gyakorolt hatásaival foglalkozik az  EU Horizont 2020 Safeguard projekt, amelyben az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) és a Regionális Információs és Fejlesztő Tudásközpont Kft. (RCISD) szakemberei is részt vesznek – közölte az ELKH hírösszeállítása.

Fotó: Báldi András

 

Kiemelik: a most induló projekt 7,5 millió euró – azaz mintegy 2,5-2,6 milliárd forint – támogatásban részesül az Európai Unió Horizont 2020 kutatási és innovációs programjából azzal a céllal, hogy bővítse a szakemberek ismereteit az európai vad beporzók, köztük a méhek, pillangók, legyek és más beporzó rovarok helyzetéről és a velük kapcsolatos változásokról. A konzorciumot 14 európai ország és Kína 25 intézményének kutatói, civil szervezetei, ipari és szakpolitikai szakértői alkotják.

A vadon élő beporzók az európai biodiverzitás kulcsfontosságú elemei, amelyek sokféleképpen járulnak hozzá az emberi jólléthez, valamint kulcsszerepük van a természetes ökoszisztémák működésében is. Világszerte és Magyarországon is számos veszély fenyegeti őket, többek között az éghajlat a tájhasználat megváltozása, valamint az élőhelyek átalakulása. Az utóbbi évtizedekben bekövetkezett hanyatlás tényleges mértéke és okozati összefüggései azonban még mindig nem tisztázottak, ahogy az sem, miként és hogyan lehetne a leghatékonyabban visszafordítani ezt a folyamatot.

A vad beporzókra nehezedő sokrétű nyomás csökkentése

A projekt keretében a szakemberek terepi kutatásokat fognak végezni a vadon élő beporzókat fenyegető sokféle tényező szisztematikus elemzéséhez, és értékelik a különböző beavatkozások hatékonyságát. A Safeguard program egyik célja, hogy a résztvevők többféle új eljárást dolgozzanak ki a beporzók támogatására a mezőgazdasági táblától a táji szintig terjedő léptékben – mezőgazdasági, természetes és városi rendszerekben egyaránt.

Mozgósítás összehangolt cselekvésre

A Safeguard projekt a legjelentősebb érdekelt felekkel közösen kidolgoz egy integrált értékelési keretrendszert, beleértve a döntéshozatali protokollokat is, így kutatási tapasztalataival hatékonyabban támogathatja a globális, európai és nemzeti szakpolitikusokat a döntéshozatalban. A projekt létrehozói növelni kívánják a vad beporzók ismertségét, és tudatosítani szeretnék értéküket a társadalom számára, különösen a nagyközönség, az ipar, az üzleti élet és a döntéshozók körében annak érdekében, hogy Európa-szerte sokrétű, összehangolt intézkedésekkel szorítsák vissza a vadon élő beporzók számának csökkenését.

„Ez az interdiszciplináris projekt jelentős mértékben hozzájárul a vadon élő beporzók védelméhez Európában, és megerősíti a hazai beporzók megőrzését és a magyar kutatók nemzetközi elismertségét” – közölte Báldi András, az ÖK tudományos tanácsadója, a projekt egyik magyar résztvevője, olvasható az ismertetésben.