MENÜ

Az idei év sem lesz aszálymentes Európában

Agro Napló 2023.03.13.

500 éve a tavalyi volt a legaszályosabb év Európában, az idei rosszabb lehet?

 

A Garda-tóban gyalogosan lehet megközelíteni San Biagio szigetét, amelyet korábban csak hajóval értek el a turisták. A Rajnán csak fél rakománnyal közlekednek a hajók, mert olyan alacsony a vízszint. Az Alpokban 63 százalékkal kevesebb hó hullott februárban, mint a sokéves átlag – írja összeállításában a Guardian. Franciaország nyugati részén a Monbel tó 80%-ban kiszáradt, és Velencében is eltűnik a víz a csatornákból – értesült a HVG cikkéből az Agro Napló.

A hőhullámok, az eső és a hóhiány kritikus helyzetet eredményeznek a vízháztartásban Európa-szerte.

A Grazi Műszaki Egyetem kutatócsoportja januárban közzétett tanulmányában megállapítja: 2018 óta szárazság van Európában, és mára eljutottunk oda, hogy ez komoly kockázatot jelent. A legfőbb probléma az, hogy egyre gyakoribbak az aszályos évek: „2018 után tavaly már sok európai országban súlyos, illetve rendkívül súlyos aszályhelyzet alakult ki” – mondta az Európai Aszályfigyelő Központ vezető munkatársa. „A kevés eső olyan nagy vízdeficitet jelent, hogy nehéz lesz nyárra elérni a megfelelő vízszintet” – tette hozzá Andrea Toreti, aki a Euronewsnak nyilatkozott.

A következő hónapok döntő fontosságúak lehetnek. Ha nem lesz elég eső, akkor újra aszály fenyegethet. Hol? Szinte egész Franciaországban, amely az Európai Unió legnagyobb agrártermelője. Aztán jön Spanyolország, Észak-Olaszország, illetve Németország déli része.

Franciaországban 75%-kal kevesebb eső esett februárban, mint a sok évtizedes átlag. A francia tudományos akadémia megállapította, hogy mindez jórészt a klímaváltozás kiváltotta általános hőmérsékletemelkedés következtében alakult így. Tavaly aszály volt Franciaországban, télen is vízhiány van, ezért a hatóságok már a nyárra készülnek, és vízkorlátozási terveket dolgoznak ki.

„A helyzet komolyabb, mint tavaly. Négy déli megyében megtiltották a házi úszómedencék feltöltését. Korlátozzák az autómosást, a gazdákat pedig figyelmeztették: a felére kell csökkenteniük a vízfogyasztást” – nyilatkozta a francia ökológiai miniszter. Christophe Béchu arra figyelmeztetett, hogy az elkövetkező években 40%-kal kevesebb esőre lehet számítani Franciaországban.

Párizsban most rendezték meg a nagy éves mezőgazdasági kiállítást. Ebből az alkalomból Emmanuel Macron elnök azt üzente: „takarékoskodnunk kell, mert a bőség kora véget ért. Mindenkinek takarékoskodnia kell a vízzel.” A francia köztársasági elnök elmondta, hogy a kormány korszerűsíteni akarja az öntözési rendszereket, mert nyáron a vízfogyasztás 80%-át a mezőgazdasági felhasználás adja.

Spanyolországban több mint egy éve pusztít az aszály. Szinte egész Spanyolországban vízhiány van, de Katalóniában különösen súlyos helyzet alakult ki. Emiatt a hatóságok szigorúan korlátozzák a vízfelhasználást: a mezőgazdaság 40%-kal kevesebbet használhat fel, mint tavaly. Az iparnak 15%-kal kell mérsékelni a vízfogyasztást. A lakosság sem ússza meg: az egy főre jutó napi vízfogyasztást 250 literről 230 literre korlátozták.

 

 

(Forrás: HVG)