Az EU és az Egyesült Királyság is készül az átmeneti időszak végére

Agro Napló
Az Európai Bizottság felülvizsgálja, és szükség esetén frissíti, azt a több mint száz ágazatspecifikus felkészülési közleményt, amelyet az Egyesült Királysággal az unió alapszerződésének 50. cikke alapján folytatott tárgyalások során tett közzé. Ezzel párhuzamosan az Egyesült Királyság is fontos információkat publikált a januártól érvényes változásokról – közli honlapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A www.gov.uk oldalon megjelent tájékoztató szerint az átmeneti időszak lejárta után szakaszosan vezetik majd be az EU-ból Nagy-Britanniába importált árucikkek határellenőrzésével kapcsolatos intézkedéseket. A cél, hogy ezáltal több időt adjanak a koronavírus-helyzet által sújtott vállalkozásoknak az átállásra. 

Az új határellenőrzést 2021. július 1-ig három szakaszban vezeti be a jövő év januárjától: az alapvető árucikkekkel kereskedő vállalkozóknak (ideértve mindent, a ruháktól az elektronikai cikkekig) meg kell felelniük olyan alap vámkövetelményeknek, mint a megfelelő adatok nyilvántartása és rendelkezésre bocsátása az áruval kapcsolatban, és hat hónapot kapnak rá, hogy vámnyilatkozatot tegyenek. 

Minden Nagy-Britanniába történő export kötelező vámtarifát von maga után, ám ennek befizetése elhalasztható a vámnyilatkozat benyújtásáig. Megfigyelés alá helyezik majd az olyan ellenőrzött árukat, mint az alkohol és a dohány. A vállalkozásoknak azt is mérlegelniük kell majd, hogy hogyan számolják el a hozzáadottérték-adót (HÉA) az exportcikkeken. Az áruk rendeltetési helyén fizikai ellenőrzésekre is sor kerül, csakúgy, mint minden magas kockázatot jelentő élőállat- és növény engedélyezett telephelyein.

Minden élő állatot, magas kockázatú növényt és növényi terméket importáló kereskedőnek előzetesen be kell jelentenie a szállítmányt, amelyet egészségügyi dokumentációnak kell kísérnie. 

A magas kockázatú állati melléktermékek (ABP) behozatalához szintén előzetes értesítés szükséges. Az okmányok ellenőrzését távolról végzik el, a magas kockázatú áruk fizikai ellenőrzésére pedig a rendeltetési helyen vagy más engedélyezett helyiségben kerül sor.

A következő lépés 2021. áprilistól következik: azaz minden állati eredetű termék (például hús, állateledel, méz, tej- és tojás tartalmú termékek), illetve a szabályozott növények, valamint növényi eredetű termékek exportja a hatóság előzetes értesítését és megfelelő egészségügyi dokumentációt igényel majd.

Ezután 2021. júliustól: az EU és az Egyesült Királyság között árut mozgató kereskedőknek a behozatali ponton kell nyilatkozatokat tenniük és a vonatkozó tarifákat megfizetniük. Teljes biztonsági nyilatkozatokat kell benyújtani, míg az SPS-termékek esetében növekszik a fizikai ellenőrzés és a mintavétel: az állatok, növények és termékeik ellenőrzésére az Egyesült Királyság határellenőrző állomásain kerül sor – tartalmazza az ismertetés.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!