2024. április 25. csütörtök Márk

Az élelmiszeripar technológiai fejlődése valamennyiünk egészségének záloga

Agro Napló
Egészséges és biztonságos az az élelmiszer, amely ellenőrzött módon, a lehető legrövidebb úton jut el a családokhoz. Az elmúlt évek hatósági ellenőrzései is azt a célt szolgálták, hogy a magyar családok asztalára egészséges, biztonságos, kiváló minőségű, lehetőleg magyar élelmiszer kerülhessen – fogalmazott Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a cukorfogyasztás csökkentésének szükségességéről rendezett konferencián.

Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége által szervezett tanácskozáson az államtitkár elmondta: a magyar lakosság egészségi állapota nemzetközi összehasonlításban kedvezőtlen, a felnőtt lakosság több mint fele túlsúlyos vagy elhízott, a betegségek közel 80%-a pedig a nem megfelelő táplálkozással függ össze. A táplálkozásban jelentkező kockázati tényezők között jelentős a túlzott cukor-, só-, telített zsírbevitel, valamint az alacsony zöldség- és gyümölcsfogyasztás. A bizonyítottan egészségügyi kockázatot hordozó élelmiszerek különadóztatása, az unióban harmadik államkén előírt maximális transzzsírsav-tartalom és a közétkeztetésben felhasználható maximális napi só és cukortartalom megkötése, valamint az előírt tej, tejtermékek, zöldségek, gyümölcsök biztosítása az egészséges táplálkozás irányát jelöli ki.

A hagyományos magyar ételek nem egészségtelenek, ha azokat megfelelő alapanyagból és tudással készítik. A 2013-ban elfogadott Élelmiszerlánc-biztonsági Stratégia hangsúlyozza a társadalmi szemléletformálás fontosságát – mondta Zsigó Róbert. Az államtitkár emlékeztetett: a Stratégia mentén az elmúlt években a Földművelésügyi Minisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal több olyan programot, tájékoztató kampányt indított, amely felhívta a vásárlók figyelmét a táplálkozással, a vásárlással kapcsolatos veszélyekre, hasznos információkra. A kormány által elfogadott Élelmiszeripar Fejlesztési Stratégia arról is szól, hogy az ágazat technológiai fejlesztését támogatni kell, ezzel is növelve versenyképességüket. Ez garanciát jelenthet arra is, hogy a magyar mezőgazdaság által megtermelt kiváló minőségű alapanyagból (a feldolgozást követően) egészséges élelmiszer készüljön.

A stratégiák egyik erőssége, hogy a partnerségi megközelítést helyezik előtérbe, azaz a különböző jogalkotói, hatósági és ipari szereplők közös gondolkodását és tevékenységét ösztönzik. Éppen ezért fontos valamennyi ágazati kezdeményezés, az „Élelmiszeripar a fogyasztókért – tegyünk együtt érte” program is. A cukorfogyasztás csökkentése Zsigó Róbert szerint csak uniós szinten, egységesen képzelhető el. Ennek érdekében a szaktárca folyamatosan figyelemmel kíséri a témában zajló eseményeket, szeretné minél jobban megismerni a hazai viszonyokat, a magyar emberek cukorfogyasztási szokásait. Az élelmiszeripar szereplőit abban kívánja segíteni, hogy új technológiákat alkalmazhassanak valamennyiünk egészsége érdekében. A szaktárca célja, hogy az élelmiszeripar képviselőivel közösen alakítsa ki a legjobb megoldást – mondta az államtitkár.

(FM Sajtóiroda)

Forrás: kormany.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!