MENÜ

Az árvizek előrejelzése fontos feladat

Nemzetközi együttműködés hazánk vezetésével

Agro Napló 2018.09.19.

Magyar vízügyi szakemberek a vezetői annak a 12 országot felölelő nemzetközi kezdeményezésnek, melyben egy tájékoztató rendszer létrehozásával hangolják össze a Duna vízgyűjtő hidrológiai adatainak cseréjét – közölte az  Országos Vízügyi Főigazgatóság az Agro Naplóval.

 

A DAREFFORT elnevezésű - mintegy 3 évig tartó - fejlesztési projekt első szakmai találkozóját Budapesten tartották meg szeptember közepén, a Külügyi és Külgazdasági Intézetben.  A DAREFFORT együttműködés az Európai Unió 1,149 millió eurós, valamint a projektben résztvevő államok mintegy 200 ezer eurós támogatásával jött létre. Várhatóan a közös munka eredménye lesz majd többek közt a jobb információáramlás, emellett  a pontosabb előrejelzés, így a hatékonyabb árvízi védekezés is. Összességében a projekt eredménye lehet a jelentősen csökkenő anyagi kár.

„A DAREFFORT fejlesztés előnyeit természetesen minden ország élvezni fogja, ugyanakkor elhelyezkedésünkből adódóan Magyarország számára kulcsfontosságú. Ezért is megtiszteltetés és kiváló lehetőség, hogy a magyar vízügyi szakemberek lehetnek a projekt irányítói, így szolgálva a társadalom érdekeit” – fogalmazott Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója a szakmai konferencia megnyitóján.

Az Európai Unió és a projekt partnerországai által finanszírozott fejlesztési tervet a European Territorial Co-operation (más néven Interreg) alá tartozó Danube Transnational Programme-nál pályázták meg.

A Duna vízgyűjtő területének bármelyik országáról legyen is szó, a jó vízügyi előrejelzés alapját mindenütt a megbízható és széleskörű hidrológiai adatbázis megléte jelenti. Egyik árvízkockázat-csökkentő intézkedés sem szolgálja az emberi élet és a vagyon védelmét jobban, mint a felkészülési idő növelése, ami rendelkezésünkre áll a katasztrófahelyzetek elkerülésére – jellemezte a fejlesztés társadalmi vonatkozásait Gombás Károly, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Duna Régió Stratégia koordinátora.

A napjainkban tapasztalható extrém időjárási helyzetek, a klímaváltozással összefüggésbe hozható éghajlati változékonyság a természetes vizek vízszintjét jelentősen befolyásolják. Magyarország az árvizektől különösen veszélyeztetett ország Európa más tagállamaihoz képest. Az elmúlt 20 évben 21 folyó mentén dőlt meg a valaha mért legnagyobb vízállás, a Dunán három alkalommal, a Tiszán öt alkalommal. Új rekord árvízszintek alakultak ki a Sajón, a Hernádon, a Murán és több kisebb vízfolyáson is.

Az új rekordok rendkívül nagy kihívásokat jelentettek az árvízvédelmi feladatokat ellátó vízügyi szolgálat számára. Az extrém körülmények miatt szükségessé váló hagyományos fejlesztések megvalósítása azonban rendkívül nagy terhet jelentene a költségvetésnek. Ezért szükségszerűvé vált az ágazatban az előrejelzés és a megelőzés fejlesztése, a korszerű infrastrukturális lehetőségek, elsősorban az informatikai eredmények alkalmazása.

„Vízgyűjtő szinten a legköltséghatékonyabb nem-szerkezeti, ugyanakkor kézzel fogható módszer, amely a szolidaritás alapelvén nyugszik, az előrejelzések pontosítása. A DAREFFORT projekt célja az egyes országokban alkalmazott előrejelzési módszerek jelenlegi helyzetének átfogó áttekintése, mely alapján a partnerek és a döntéshozók egyértelműen meg tudják határozni a közös céljaikat a jelenlegi rendszer fejlesztésének érdekében.” – mondta Bálint Zoltán, a projekt vezetésével megbízott VIZITERV Environ Kft. vezető tanácsadója.

A partnerországokat képviselő intézmények közösen dolgozzák ki javaslataikat az ICPDR , azaz a Duna Védelmi Nemzetközi Bizottság számára, hogy létrehozzák a Dunai Hidrológiai Információs Rendszer-t (DanubeHIS), amely kulcsfontosságú lépést jelentene a rugalmas és fenntartható adatcserében.

A DanubeHIS rendszer fő célja, hogy javítsa a hidrológiai és jégadatok elérhetőségét, és ezen adatokhoz egységes hozzáférést biztosítson a Duna-vízgyűjtő területén fekvő összes ország számára. Ennek érdekében minden partner részére úgynevezett interface (csatlakozó) szoftvereket alakítanak majd ki, az adatszolgáltatás egységesítésére. A projektbe bevont 12 országból a DAREFFORT projekthez csatlakozó partnerek feladata az lesz, hogy összegyűjtsék a döntéshozók és egyéb érdekelt felek igényeit a saját országukban megtartott szakértői találkozókon, illetve a Dunai Előrejelző Fórum (DAFF) nemzetközi szintű szakmai egyeztetéseinek eredményét.

A projekten belül végrehajtott pilot – bevezető - tevékenység hivatott feltérképezni a nemzetközi erőforrások adta lehetőségeket. A projekt során összegyűlt tapasztalatokat egy útmutatóban foglalják össze a szakértők. A felhasználók számára nyilvánosan elérhető elektronikus tájékoztató anyagok készülnek – közölte az OVF.