MENÜ

Az agrárium az egyik leginnovatívabb ágazat

Agro Napló 2021.09.15.

A precíziós mezőgazdasági technológia lehetővé teszi a piac által elvárt minőség és mennyiség előállítását és csökkenti a termelés kockázatait – jelentette ki az agrárminiszter az RTK Korrekciós jel szolgáltatás elindításán, szeptember elő felében Gödöllőn.

Fotó: Pelsőczy Csaba

 

Nagy István kiemelte, a precíziós mezőgazdasági eszközök és módszerek alkalmazása azt jelenti, hogy az összes rendelkezésünkre álló információt, a hagyományos ökológiai tudást és az évszázados gazdálkodási hagyományokat is elemezni és kezelni tudjuk.

A helyspecifikus mezőgazdasági műveléssel csökkenteni lehet a vetési átfedést, valamint mérsékelni lehet az üzemanyag, a műtrágya, a növényvédőszer, illetve a vetőmag mennyiségét is. Nagy István kitért arra is, hogy nagy lehetőségek, komoly adatvagyon áll már most is a gazdálkodók rendelkezésére, amit hatékonyan kell kamatoztatni.

Kifejtette: a digitális mezőgazdaság infrastrukturális hátterének egyik alappillére az országosan elérhető, nagy pontosságú helymeghatározást biztosító, geodéziai célra alkalmas, valós idejű technológia az RTK módszer.

 

am_rtk_korrekciós_jel_kép_11-k

Fotó: Pelsőczy Csaba

 

A miniszter emlékeztetett: az idén augusztusban indult szolgáltatás mind a négy, Magyarország felett elérhető műholdas helymeghatározó rendszer jeleit továbbítva működik. Az innováció használata számos alkalmazási területen megkönnyíti az elvégzendő munkát. Különösen igaz ez a mezőgazdaság területén, ahol a centiméter pontos gépi navigáció a megművelni kívánt területen sok idő, energia, emberi erőforrás és költség megtakarítását teszi lehetővé - tette hozzá.

A tárcavezető hangsúlyozta, a nemzet jövője szempontjából rendkívül fontos a magyar vidék gazdaságának és erőforrásainak megőrzésén túl annak megújítása is. A cél éppen ezért egy tudásalapú, innovációra építő, versenyképes és sikeres agrárium megteremtése.

Ezt szolgálja a nyáron meghirdetett mezőgazdasági precíziós fejlesztéseket támogató felhívás is, melyre eddig csaknem 2300 kérelem érkezett, több mint 173 milliárd forint támogatási igénnyel. A pályázati lehetőség szeptember 20-ig még nyitva áll az érdeklődők számára – hívta fel a figyelmet az agrártárca irányítója.