AM: még sok a bizonytalanság az ágazat jövőjét illetően

Agro Napló
Az Agro Napló megkérdezte az agrártárcát, hogy mire számíthatnak a gazdálkodók az ágazat további működésében a jelenlegi helyzetben, illetve a háború befejezése után. Az alábbiakban közre adjuk az Agrárminisztérium (AM) válaszait.
Fotó: AM

Agro Napló (A. N.): Milyen piaci helyzetre számíthatnak a gazdálkodók mint vásárlók és mint eladók a következő hónapokban bel- és külföldön? Mihez kell alkalmazkodniuk, figyelembe venniük. Mindehhez milyen állami segítségre számíthatnak?

AM.: A háborús konfliktus kimenetele és alakulása bizonytalan. Ennek következtében jelenleg csak tág becslések léteznek a gabona- és olajosnövény-termés és az exportkiesés lehetséges mértékére mind Oroszország, mind pedig Ukrajna tekintetében. Ez függ a már megtermett 2021-es gabonakészletek kiszállíthatóságától, valamint a 2022-es ukrajnai termelés  lehetőségeitől, ami jelenti a mezőgazdasági inputanyagok - így vetőmag, műtrágya, növényvédőszerek, üzemanyag – meglétét vagy hiányát és a logisztikai helyzetet.

Kiemelten fontos – mutatott rá a szaktárca -, hogy ne legyenek olyan szankciók és ne is kerüljenek lebegtetésre sem, amelyek kiterjednének a kőolaj és a gáz területére, hiszen túl annak általános következményeire - az energia- és gázárakon keresztül a mezőgazdaságra -, közvetlen hatással van a műtrágya gyártására és árára is. Az AM folyamatosan figyelemmel kíséri a piaci folyamatokat, a lehetséges közvetett hatásokat. Ami a legfontosabb, hogy a hazai lakosság élelmiszerellátása biztosított, Magyarország a legtöbb alapvető élelmiszer esetében ugyanis önellátó.

A. N.: A háború befejezése után milyen körülmények várhatók. Át kell-e alakítani az ország stratégiai tervét, amit benyújtott az EU-nak? Előtérbe kerülhet-e egy protekcionista, az önellátást előtérbe helyező gazdaságpolitika? A megváltozott körülményekhez lesz-e valamiféle alkalmazkodási  útmutató a gazdálkodók számára? Mi változhat az eddigiekhez képest?

A már benyújtott, a közös agrárpolitikára (KAP) vonatkozó Stratégiai Terv a hazai agrárium szereplőinek érdekeit tükrözi, egyúttal megfelel minden rá vonatkozó uniós jogszabálynak.

Véleményünk szerint a mostani rendkívüli válsághelyzet hatásainak enyhítése, a piacok megnyugtatása és a termelők pénzügyi helyzetének tartós javítása érdekében hosszabb időszakra és széles körben van szükség a Zöld Megállapodás termelést korlátozó céljai elérésének a felfüggesztésére. Ide értve a műtrágya és növényvédőszer használat csökkentését, a terület termelésből való kivonását is. Mindennek figyelembe vételével kell elfogadnia az Európai Bizottságnak a Stratégiai Tervet még pedig minél gyorsabban.

A lapunk kérdéseire adott válaszokat kövezően a magyar agrártárca vezetője kifejtette véleményét Brüsszelben is a fent említett kérdés körről.

Az Európai Bizottság végre meghallotta a tagállamok kérését és uniós válságkezelési intézkedésekre tett javaslatot. Ennek keretében rendkívüli pénzügyi támogatást kaphatnak a legnagyobb bajban lévő ágazatok, valamint ideiglenes jelleggel a meglévő zöldítési szabályok is enyhítésre kerülnek – mondta Nagy István a belga fővárosban.

A tárcavezető kiemelte, a Mezőgazdasági és Halászati Tanács hétfői ülésén az Európai Bizottság több elemből álló uniós válságkezelési csomagot jelentett be a megnövekedett input költségek és az orosz-ukrán háború miatt nehéz helyzetbe került mezőgazdasági ágazatok támogatására.

A javaslat legfőbb eleme egy várhatóan 500 millió euró összegű rendkívüli támogatási csomag, amelyet a tagállamok a leginkább bajban lévő mezőgazdasági ágazatok támogatására fordíthatnak – hangsúlyozta Nagy István.

A miniszter arra emlékeztetett – tette közzé honlapján a szakminisztérium -, hogy Magyarország tavaly ősz óta számos alkalommal kérte több tagállammal együtt a Bizottságtól, hogy vezessen be rendkívüli intézkedéseket elsősorban az állattartó ágazatokban kialakult precedens nélküli válsághelyzet kezelésére. Az orosz-ukrán háború tovább rontotta az agrárpiacok helyzetét, ezért a Bizottság a tagállamok kérését meghallva a mezőgazdasági krízisalap és az uniós agárköltségvetés terhére várhatóan 500 millió eurós – azaz mintegy 185-190 milliárd forintos  - rendkívüli válságkezelési csomag bevezetésére tesz majd javaslatot.

A tárcavezető kifejtette, a március második felében bejelentett csomag másik fontos eleme, hogy a Bizottság az év végéig átmeneti jelleggel enyhít a szántóföldi kultúrák termesztéséhez előírt bizonyos zöldítési követelményeken. Ez az intézkedés a termelés növekedését eredményezi majd, ami nagyban hozzájárulhat a háború miatti élelmezésbiztonsági kockázatok csökkentéséhez – tette hozzá a miniszter, hozzáfűzve: a részletszabályok kidolgozása folyamatban van, a konkrét javaslatok elfogadása és bemutatása szerdára várható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!