MENÜ

AM: A hétvégén megérkezett az agrártámogatás a gazdálkodókhoz

Agro Napló 2023.01.23.

Ütemesen zajlik a 2022. év után járó uniós agrártámogatások kifizetése, így szombaton 59 milliárd forintot utalt ki a Magyar Államkincstár több jogcímen a gazdálkodóknak – jelentette be Feldman Zsolt.

 

Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára részletezte: összesen több mint 128 ezer gazdálkodónak –  zöldítési támogatást igénylőknek, ipari zöldségnövényt és szemes fehérjenövényt termesztőknek – folyósított pénzt a Magyar Államkincstár egy napon belül. A támogatottak között volt közel 2.400 ipari zöldségnövényt termesztő gazdálkodó, akik számára 3,8 milliárd forintot fizettek ki és mintegy 2.400 szemes fehérjenövényt termesztő gazdálkodó, akik 4 milliárd forint termeléshez kötött támogatást kaptak. Ezt a támogatási formát a hagyományosan nehezebb helyzetben lévő ágazatok számára alakítottuk ki, a szójatermesztés, a csemegekukorica vagy a zöldborsó termelése pedig ezen túlmenően nagy hozzáadott értékű, magas szakmai tudást igénylő ágazat is, fontos takarmány vagy élelmiszer alapanyagok – tájékoztatta az Agrárminisztérium az Agro Naplót.

A tavalyi év utolsó harmadában folyósított 322 milliárd forint után a kifizetések a jogosult termelők számára feszített ütemben zajlanak 2023-ban, hiszen a jelenlegi gazdasági helyzetben kulcsfontosságú szerepe van ezeknek a likviditást növelő támogatásoknak – hangsúlyozta az államtitkár.

 

(Forrás: Agrárminisztérium)