2024. március 29. péntek Auguszta

Almaháború: több éves szerződést akar a minisztérium

Agro Napló
Indokolatlan az ipari alma 13 forintos felvásárlási árjavaslata – közölte az Agrárminisztérium, miután Nagy István agrárminiszter tegnap fogadta a gazdák képviselőit. Kiderült, hogy a szaktárca hosszabb távú megoldásban gondolkodik.

A léalma alacsony felvásárlási ára miatt demonstráló almatermelő gazdák mezőgazdasági járművei a 41-es főúton, az Austria Juice feldolgozó és felvásárló üzeme közelében Vásárosnaményban 2018. augusztus 21-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A legnagyobb feldolgozóval szerdán esedékes újabb tárgyalási forduló előtt Nagy István agrárminiszter hivatalában fogadta a szabolcsi gazdák képviselőit az ipari alma felvásárlási ára kapcsán kialakult vita miatt. Ismeretes, hogy a termelők a szerintük irreálisan alacsonynak tartott, kilogrammonként 13 forintos árajánlat miatt demonstrálni kezdtek a legnagyobb hazai feldolgozó, az Austria Juice telephelye előtt.

A keddi egyeztetésen a felek áttekintették az ipari alma piacára vonatkozó nemzetközi helyzetet, és egyetértettek abban, hogy indokolatlan az ipari alma kilogrammonkénti 13 forintos ára. Európában ennél mindenhol magasabbak a termelői felvásárlói árak. A minisztérium és a gazdák egyaránt azt a reményüket fogalmazták meg, hogy megegyezés születhet a felvásárló cég és a termelők között - ismerteti az Agrárminisztérium közleménye.

Mivel a probléma évek óta fennáll, ezért a szaktárca hosszabb távú megoldást szeretne.

A közlemény szerint több évre szóló, a nemzetközi piacokhoz igazodó árképletet tartalmazó, a termelők és feldolgozók közötti szerződés alkalmazásának előírását tervezi a minisztérium.

Fotó: Kovács Zoltán/AM

Emellett megítélése szerint hosszabb távon termelői tulajdonú, ármeghatározó szerepet betöltő feldolgozó üzem létrehozása jelenthet megoldást a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében megtermelt gyümölcsök tisztességes áron történő értékesítésére.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!