Állami támogatást sürget a kamara az élelmiszeripar dinamizálásához

Agro Napló
Állami támogatással létrehozott élelmiszer-feldogozókkal és a termelői szerveződések erősítésével lehetne javítani az agrárium helyzetén, és növelni az ágazatban előállított áru hozzáadott értékét – derült ki az agrárkamara tájékoztató roadshowján Kaposváron.

Országjáró körúton hívja fel a gazdák figyelmét a termelői együttműködések előnyeire a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A roadshow első eseményét március 12-én tartották Kaposváron - az eseményről a sonline.hu számolt be.

A termelők mindössze tíz százaléka tartozik valamilyen csoporthoz, nagyon gyenge lábon áll hazánk e téren a többi uniós országhoz képest – hangzott el az országos sorozat első rendezvényén. Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Somogy megyei elnöke szerint a termelői szövetkezetek nem képesek olyan szervezeti egységet létrehozni, amely legalább a termelők hatvan százalékát tömörítené. 

– A szerveződés tudná a kiszolgáltatott helyzetből kimenteni a magyar termelőket. Fejlett integrációkra lenne szükség az agráriumban, ennek viszont a kulcsa az, hogy élelmiszer-feldolgozók jöjjenek létre. Ezek csak állami segítséggel, kormányzati anyagi támogatással alakulhatnak ki – tette hozzá Gombos Sándor. A somogyi elnök megjegyezte: az integráció révén piaci lehetőséghez, hitelhez és gépi technológiához is juthatnának a szerveződés tagjai. 

– A megyében két termelői szövetkezet és tizenkilenc termelői csoport van, de nincsenek alkupozícióban – mondta el a megyei elnök. Kiemelte azt is, hogy rengeteg nyersanyag kerül ki Magyarországról a feldolgozók hiánya miatt. A gyümölcs, a gabona, a tej, a növényi olaj és a cukorrépa esetében szükség lenne olyan beruházásokra, amelyek lehetőséget biztosítanának a magyar gazdáknak, hogy itthon dolgozhassák fel terményeiket. Somogyból ma leginkább egy konzervipari gyümölcsfeldolgozó hiányzik, valamint egy szőlőfeldolgozó a dél-balatoni borvidékről.

Több termelői szövetkezet is bemutatkozott. Tömösváry Máté, a Balaton Ker-Tész Szövetkezet kereskedelmi vezetője elmondta: 2003-ban hozták létre szervezetüket a régió termelőinek részvételével. Több mint háromszáz tagjuk háromezer hektárnyi területen gazdálkodik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Élelmiszeripari helyzetkép járvánnyal

Élelmiszeripari helyzetkép járvánnyal

A lakosság élelmiszer-ellátása folyamatos és a jövőben is az lesz – szögezi le a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK); a köztestület szakértői ezt a me...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!