AKG és ÖKO: 400 milliárd forintra pályázhatnak a gazdálkodók

Agro Napló
Az agrárkamara ingyenes kiadványokkal is segíti a sikeres pályázást ugyanis több tízezer hazai gazdálkodót érint a napokban kiírt új ÖKO és új Agrár-környezetgazdálkodási (AKG) pályázat – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), hozzáfűzve: az AKG pályázat keretösszege 360 milliárd forint, ami meghaladja az előző két ötéves támogatás összegét is; az Ökológiai gazdálkodásra való áttérést segítő (ÖKO) pályázat kerete pedig 40 milliárd forint.

Az Agrár-környezetgazdálkodás kifizetés, valamint az Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása pályázati felhívás a napokban jelent meg. Mindkét pályázat beadására október 25. és november 25. közt van lehetőség, a Magyar Államkincstár (MÁK) elektronikus felületén. A pályázatok kötelezettségvállalási időszaka – 2022. január 1-jétől kezdődően – három év, a támogatási intenzitása 100 százalék. Olyan ültetvénnyel is lehet pályázni, amit még nem eltelepítettek 2022. január 1-ig, ez esetben nyilatkozni kell a későbbi eltelepítésről.

AKG pályázat:

Az AKG pályázat 360 milliárd forintos keretösszeggel került meghirdetésre, ami önmagában is több, mint ami az előző két ötéves támogatásra összesen rendelkezésre állt. A támogatás minden mezőgazdasági termelő számára elérhető. A VPAKG2015-höz hasonlóan 16 tematikus előíráscsomagból lehet választani. A támogatási kérelem benyújtásánál többlet pont jár egyebek közt akkor, ha a terület több mint fele Natura 2000-es terület, nitrátérzékeny terület vagy VTT terület. A 300 hektárnál kisebb gazdaságok szintén többlet pontot kapnak, ahogy a szaktanácsadást igénybe vevők, valamint az AKG-ban korábban részt vettek is.

A NAK rövid összefoglalója a felhívásról bővebben ide kattintva, míg az agrákamara AKG kapcsán készített kiadványáról ide kattinva lehet tájékozódni.

ÖKO pályázat:

Az ÖKO pályázatot 40 milliárd forintos keretösszeggel hirdették meg: ökológiai gazdálkodás fenntartására és arra való áttérésre lehet pályázni. A kötelezettségvállalás teljes időtartama alatt ökológiai gazdálkodás minősítési előírásainak megfelelő gazdálkodást kell folytatni (szántó, gyep, ültetvény földhasználati kategóriában, az átállás alatt levő és az átállt területeknél egyaránt). A támogatás minden mezőgazdasági termelő számára elérhető. A támogatási kérelem benyújtásánál többlet pont jár többek közt akkor, ha a pályázó szerepelt az előző ÖKO programban, ha szaktanácsadóval kötött szerződéssel rendelkezik, illetve ha a gazdaság összterületéhez viszonyítva – adott földhasználati kategóriában – a programba bevinni kívánt terület aránya minél nagyobb.

A NAK rövid összefoglalója a felhívásról bővebben ide kattintva, míg az agrákamara AKG kapcsán készített kiadványáról ide kattinva lehet tájékozódni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!