A Visegrádi országok együttműködése a mezőgazdasági termékek promóciójában

Agro Napló
A mezőgazdasági és Halászati Tanács 2014. február 17-i ülésén az Európai Unió agrárminiszterei megvitatták a mezőgazdasági termékek promóciójára vonatkozó új bizottsági javaslatot.

A visegrádi országok, Romániával, Bulgáriával és Szlovéniával kiegészülve közös nyilatkozatban fogalmazták meg legfontosabb céljaikat az új bizottsági javaslattal kapcsolatban. A nyilatkozatot a V4 tagállamok soros elnökeként Magyarország ismertette az EU-s agrárminiszterek tanácsülésén.

Feldman Zsolt a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára kiemelte, hogy a 2004 után csatlakozott tagállamoknak kevesebb lehetőségük volt ismertté tenni termékeiket az EU-ban és harmadik országokban. Ennek elérése érdekében kiemelten fontos ez a javaslat a közép-kelet-európai tagállamok számára. Előremutató, hogy a jövőben a termékek szélesebb köre vonható be a promóciós pályázatokba.

A javaslat nagyobb hangsúlyt fektet a mezőgazdasági termékek harmadik országokban történő megismertetésére. Ezzel kapcsolatban a V4 tagországok felhívták a figyelmet a feltörekvő keleti piacok fontosságára, amely összhangban van a kormány keleti nyitás stratégiájával. Kiemelten fontos, hogy a kis és közepes vállalkozások nagyobb mértékben részesedjenek a promóciós forrásokból. E cél elérése érdekében a közös nyilatkozat felhívja a figyelmet a nemzeti minőségrendszerek fontosságára.

A javaslat vitája a következő hónapokban mind a Tanácsban, mind az Európai Parlamentben folytatódni fog.

Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Figyelem! A kistermelőket is ellenőrzik

Figyelem! A kistermelőket is ellenőrzik

A korábbi évek gyakorlatát követve Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára idén is elrendelte a tavaszi...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!