A védelmi korlátozások a piacokra is vonatkoznak

Agro Napló
A kormány november 11-től hatályos védelmi intézkedéseit a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI. 10.) rendelete tartalmazza: így a helyi termelői piacok zavartalan működése továbbra sem korlátozott, de az estig nyitva tartó piacok nyitvatartási idejében történtek változások a kijárási tilalom bevezetésével – tette közzé a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) honlapján.

A köztestület emlékezteti az érintetteket, hogy a korlátozások vonatkoznak a rendezvényekre is. Így tilos rendezvényeket szervezni és azok helyszínén tartózkodni. Sok esetben rendezvényként jelentették be a szabadtéri vagy üzletházi termelői piacokat, programkínálattal egybekötve. Ezek megtartása a rendelet értelmében tilos, ennek betartásáról a rendezvény szervezője, illetve a rendezvény helyszínéül szolgáló intézmény vagy helyiség üzemeltetője köteles gondoskodni.

Továbbá a rendelet értelmében nem rendezhető karácsonyi vásár sem, azonban az üzleten kívüli kereskedelmi tevékenység vészhelyzeti szabályai szerint vészhelyzet idején a lakosság ellátása céljából élelmiszer forgalmazható. A csomagküldő kereskedelem használatával pedig zavartalanul működhet tovább a napi fogyasztási cikkek ellátásával történő kiszolgálás.

A helyi termelői piacok zavartalan működése továbbra sem korlátozott, csak az estig nyitva tartó piacok nyitvatartási idejében történtek változások a kijárási tilalom bevezetésével. A piacok este 7 óráig maradhatnak nyitva, és leghamarabb reggel 5 órakor nyithatnak ki. Nyitvatartási időben be kell tartani a mindenkori járványvédelmi előírásokat, aminek megfelelően a piac zárt és nyitott területére vonatkozóan a maszk használata kötelező.

A kamarai piackeresőben továbbra is megtalálhatók a hagyományos piacok és a termelői piacok az ország egész területéről. A védelmi intézkedésekre tekintettel két budapesti és négy vidéki - este 7 óra után is nyitva tartó - piac nyitvatartási idejében bekövetkezett változást az üzemeltetőkkel történő egyeztetést követően korrigálták a NAK munkatársai – tartalmazza az ismertető.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!