MENÜ

A növekedést és a versenyképességet erősítik az agrárgazdasági képzések

2020.10.29.

Ünnepélyes keretek között adták át az 1500-dik lóápoló és gondozó bizonyítványt október véggén Szilvásváradon: a képzést az Északi Agrárszakképzési Centrum végezte az agrárgazdasági képzések és tréningek elnevezésű projekt részeként – tette közzé honlapján az Agrárminisztérium (AM).

Fotó: AM

 

A program, összhangban van a kormány célkitűzésével, ami az egész életen át tartó tanulást ösztönzi – jelentette ki az átadó ünnepségen az agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkár.

Bagdán Boglárka elmondta: a projektnek köszönhetően mintegy 8 ezren szerezhettek bizonyítványt 10 százalékos költség-hozzájárulással a választható több mint 17 féle képzés egyikéből.

Hozzátette: a fő célkitűzés az agrárágazat humán hátterének fejlesztése volt, ami hozzájárul a vidéki területek gazdasági növekedéséhez, a mezőgazdasági termelők, élelmiszer-feldolgozók, valamint az erdőgazdálkodók fenntartható, környezetkímélő, erőforrás-hatékony és versenyképes gazdálkodásához.

A helyettes államtitkár annak fontosságát is hangsúlyozta, hogy a XXI. századi elvárásoknak megfelelően növekedjen a mezőgazdasági ágazatban dolgozók tudásszintje. Hiszen – mint rámutatott - ez alapjaiban határozza meg a termelők versenyképességét.

A szakmai képzés emellett pozitívan hat a fogyasztói oldalra is, mivel a megszerzett új többlettudás emeli a szolgáltatás és a termelés minőségét – emelte ki a helyettes államtitkár.

Bagdán Boglárka emellett beszélt arról is, hogy az agrárium sikerességének zálogát a jól képzett, a megfelelő gyakorlati tudással rendelkező szakemberek jelentik. Ebbe a folyamatba illeszkedik az Északi Agrárszakképzési Centrum projektje is, ami elősegíti a generációs megújulást, hiszen az agrárszakképzés során elsajátítható ismeretek hozzájárulnak a vidék megtartó erejéhez és a helyben történő boldoguláshoz.

 

bagdan-boglarka-am

Bagdán Boglárka, fotó: AM