2024. március 29. péntek Auguszta

A NÉBIH megkezdte a kiskultúrás engedélykiterjesztések kiadását

Agro Napló
Egy gyomirtó, egy gombaölő és egy rovarölő szerre adta ki az első három hatósági kiskultúrás engedélykiterjesztést a NÉBIH Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatósága.

A növényvédő szerek hozzáférhetősége a felhasználók számára egyre gyakoribb probléma olyan kultúrákban, amelyeket kis területen termesztenek, vagy olyan esetekben, amikor csak kis mennyiségű szerre van igény. A gyártó cégek – minimális eladás esetén – nem szívesen vállalják az engedélyezéshez szükséges költséges vizsgálatokat. Emiatt azonban nagyon értékes növénykultúrák (pl. szamóca, ribiszke, spárga, torma, olajtök, dísznövények, gyógynövények stb.) megfelelő védelem nélkül maradhatnak. A probléma súlyát jelzi, hogy az Európai Bizottság külön munkacsoportot működtet a megoldások keresésére, miközben az új, szigorúbb szabályozás miatt a készítmények választéka egyre csökken. A növényvédő szerek engedélyezéséről szóló európai jogszabály (1107/2009 EK rendelet) részletesen foglalkozik a kiskultúrás engedélyezések lefolytatásával.

Fontos, hogy a már létező engedélyek kiterjeszthetők további kiskultúrákra is, ha rendelkezésre állnak a megfelelő szermaradék adatok, illetve bizonyított a biológiai hatékonyság, valamint a felhasználás nem jelent nagyobb kockázatot, mint amit már más kultúrák esetében a hatóság leértékelt és elfogadhatónak talált. 

A NÉBIH feltérképezte azokat a lehetőségeket, ahol – a termelői jelzések, valamint a termelői szervezetekkel folytatott egyeztetések alapján – a költséges vizsgálati eredmények már rendelkezésre állnak, így a gyártó kezdeményezése nélkül is lehetséges az engedélyek kiterjesztése. A hatóság elsőként egy gombaölő szer (Amistar Top - azoxistrobin+difenokonazol) engedélyét terjesztette ki, édeskömény, spenót, díszfa, díszcserje, dísznövény felhasználási körre, egy gyomirtó szerét (Mextrol B -bromoxinil) örökzöld, tűlevelű és lombhullató díszfa, dísznövény felhasználásra, és egy rovarölő szer (Biscaya - tiakloprid) használatát olajretekre és magtermő lucernára. A továbbiakban a NÉBIH folyamatosan bővíti a kiskultúrák körét azon készítményeknél, ahol ez lehetséges, de kiemelt figyelmet fordítanak majd a közterületi felhasználásokra is, ahol jelenleg sem gyomirtó, sem gombaölő szer nem áll rendelkezésre. Napokon belül megjelenik az első közterületi engedély gombaölő szerre, a készítmény (Topas  100EC penkonazol) közterületi díszfák és díszcserjék kezelésére lesz alkalmas lisztharmat, gnomónia, guignardia ellen, ezen kívül szamóca, ribiszke és köszméte kultúrákra is kiterjesztik. A NÉBIH több glifozát hatóanyagú készítmény közterületre történő kiterjesztését is tervezi.

Az engedélyek kiterjesztését és az ehhez szükséges értékelési munkát a NÉBIH díjmentesen, hivatalból végzi. 

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!