A korszerű komposztálás segíti a körforgásos gazdaságot

Agro Napló
A gödöllői komposztáló telepen tett szakmai látogatást Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára az Európai Hulladékcsökkentési Hét alkalmából – közölte az Agro Naplóval a Szent István Egyetem (SZIE).
 Fotó: SZIE/Balázs Gusztáv

Az államtitkár miután megtekintette a gödöllői telepet, arról beszélt, hogy a létesítmény kiváló mintaként szolgálhat kisebb települések számára is, hiszen az összegyűjtött biohulladékok és komposztálható műanyagok gyűjtésére, valamint helyben történő hasznosítására egyaránt alkalmas.

A biohulladékok hasznosításával foglalkozó, kiskapacitású decentralizált komposztáló telepek több szempontból is előnyösek, ugyanis alkalmazni tudják a helyi munkaerőt, alacsonyabb szállítási és üzemeltetési költségek mellett működtethetők, továbbá a helyben történő hasznosítás miatt alacsonyabb környezeti terhelést is jelentenek. Mindezek nemcsak a klímavédelmi és fenntarthatósági szempontok érvényesülése, hanem a körforgásos gazdaságra történő átállás prioritása miatt is aktuálisak.

Gyuricza Csaba egyetemi tanár, a Szent István Egyetem rektora a szakmai egyeztetés során kiemelte: az egyetem számára a hulladékgazdálkodás régóta fontos szempont. Ezt jól szemlélteti az a tény is, hogy ebben a gödöllői székhelyű intézményben működik az első és ezidáig egyetlen olyan tanszék az országban, melynek nevében is szerepel a hulladékgazdálkodás szó. Emellett a Szent István Egyetem több telephelyén zajlik szelektív hulladékgyűjtés, és ezen a területen további fejlesztések várhatóak a közeljövőben is.

A tervek szerint rövid időn belül megvalósul a Gödöllői Campus területén képződő zöldhulladékok, konyhai hulladékok, valamint mezőgazdasági melléktermékek helyben történő hasznosítása is, a megújuló energia és a jó minőségű termésnövelő anyag előállítása mellett – hangsúlyozta Aleksza László egyetemi docens, a SZIE Hulladékgazdálkodási Tanszékének vezetője, aki egyben a látogatás helyszínéül szolgáló Profikomp Környezettechnika Zrt. vezérigazgatója is.

A szakmai egyeztetés időszerűségét az is adta, hogy a kerti zöldhulladék és avar gyűjtésének és hasznosításának rendje nagy változások előtt áll, mivel 2023. december 31-ig minden uniós országban kötelező megteremteni a biohulladékok szelektív gyűjtésének és optimális felhasználásának feltételeit. Ezzel párhuzamosan lényeges a biológiailag lebomló és komposztálható csomagolóanyagok, azaz biopolimerek használata és terjedése is. A tagállamok ugyanis az új irányelv részeként engedélyezhetik, hogy ezeket a biopolimereket együtt gyűjtsék össze a biohulladékkal.

E folyamat részeként már most kiemelt hangsúlyt kap a házi komposztálás ösztönzése és a biohulladékból előállított anyagok használatának előmozdítása, ám egyre inkább fókuszba kerül a gödöllőihez hasonló önkormányzati vagy közösségi fenntartású, kisebb kapacitású komposztáló telepek működtetésének lehetősége is – tartalmazza az összefoglaló.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!