MENÜ

A koronavírus-járvány lendületet ad a bioélelmiszereknek

Agro Napló 2020.05.20.

A járvány ideje alatt a kiskereskedők világszerte azt tapasztalták, hogy a bioélelmiszerek eladása jelentősen emelkedett, mindebből pedig a kutatók a szóban forgó piaci szegmens erőteljes növekedésére következtettek.

 

Az Ecovia Intelligence piackutató előrejelzése alapján ez a tendencia az elkövetkezendő években is folytatódni fog. Az intézet friss elemzése szerint a koronavírus felhívja a fogyasztók figyelmét a táplálkozás és az egészség szoros kapcsolatára. Így az immunrendszer erősítése érdekében egyre több fogyasztó fordul az egészséget támogató, bioélelmiszerek felé.

A górcső alá vett területen a legjelentősebb növekedést az online kereskedelem mutatja. A Whole Food Market a világ egyik legnagyobb „természetes” élelmiszer-kereskedője a példátlan keresletre való tekintettel megkezdte az online élelmiszerboltok vásárlóinak korlátozását. Az angliai Abel&Cole a megrendelések 25 százalékos növekedését jelentette, illetve egy másik kereskedelmi egység a Riverford is jelentős kereslet emelkedésről számolt be. Az indiai Nourish Organic kiskereskedő a múlt hónapban 30 százalékos növekedést regisztrált. Franciaországban néhány bioélelmiszer üzlet 40 százalékot meghaladó eladást tapasztalt.

A kereslet rohamos növekedése azonban kínálati problémákat vet fel. Az ellátási láncok zavara az ágazatban is érzékelhető. Számos élelmiszer külföldi beszállítókon keresztül jut el a célországba, mint például a biotea, a gyógynövények és a fűszerek, amelyek fő forrása India.

A bio- és a fenntartható élelmiszerek iránti kereslet a vírushelyzet csillapodásával is aktív marad. A 2000-ben bekövetkezett kergemarhakór (BSE) válság szintén fokozta a biohústermékek iránti keresletet, amely a későbbi években is tartós maradt. Hasonló trendet eredményezett a 2004-es kínai SARS vírus, valamint a 2008-as melamin botrány is, amely szintén a biobébiételek piacát élénkítette.

A bioélelmiszereket az 1990-es évek elején jelentek meg igazán nagy volumenben. Több mint 15 év kellett ahhoz, hogy a biogazdálkodás globális eladása elérje az 50 milliárd dollárt (2008), amely később már a 100 milliárdot is meghaladta. A koronavírusnak köszönhetően az előrejelzések alapján a következő öt évben a bioélelmiszerek piaca eléri majd a 150 milliárd dollárt – állítják a szakemberek; tette közzé a várakozásokat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) honlapja.