A járvány ellenére is szilárd a hazai agrárgazdaság

Agro Napló
A hazai mezőgazdasági termelésre és az élelmiszeripari termék-előállításra is hatott a koronavírus-járvány, de összességében átlagos évet zárt az agrárium. Az ágazat a tavalyi, rendkívüli időjárási körülményekkel és állatbetegségekkel is nehezített évben is jól reagált a pandémia gazdasági és társadalmi hatásaira – állapítható meg az OTP Agrár szakértőinek legutóbbi elemzése alapján.

Logisztikai problémák, szigorúbb biztonsági előírások, esetenként pénzügyi nehézségek, vagy munkaerő-hiány – a mezőgazdasági és élelmiszeripari társaságok sem kerülhették el a járvány következményeit az elmúlt évben. Persze emellett lehetőséget is tartogatott számukra ez az időszak, ilyen volt a magasabb feldolgozottságú élelmiszerek iránti kereslet növekedése, vagy az online megoldások és a digitalizáció térnyerése.

Összességében járvány negatív hatásainak ellenére mégis átlagos évet zárt az agrárium, még úgy is, hogy időjárási szempontból a 2020-as év jóval kedvezőtlenebb volt a 2019-esnél.

A Mezőgazdasági Számlarendszer előzetes eredményei alapján a mezőgazdaság teljes kibocsátásának folyó alapáron számított értéke 4,8 százalékkal haladta meg a 2019. évi eredményt. A növekedés elsősorban áremelkedés következménye, a mezőgazdasági termelői árak 7,2 százalékkal haladták meg a 2019. évit, amihez a növénytermesztési és kertészeti termékek 10,2 százalékkal, az élő állatok és állati termékek pedig 3,2 százalékkal járultak hozzá. A kibocsátás volumene a 2019. évi 0,4 százalékos növekedés után 2020-ban 2,2 százalékkal csökkent. Ezen belül a növényi termékek mennyisége 3,3 százalékkal lett kevesebb, míg az állatok és állati termékek termelésének volumene 1,3 százalékkal mérséklődött. A termelés költségei összességében 1,3 százalékkal emelkedtek, így a bruttó hozzáadott érték 9,9 százalékkal, a mezőgazdasági tevékenységből származó nettó vállalkozói jövedelem pedig 17 százalékkal volt magasabb 2020-ban a 2019. évinél.

Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) Tesztüzemi adatbázison alapuló modelljének előrejelzése szerint a magyar mezőgazdaság bruttó termelési értéke 2 százalékos, nettó hozzáadott értéke 12 százalékos, adózás előtti eredménye 9 százalékos növekedést ért el 2020-ban.

Eközben az agrár- és vidékfejlesztési támogatások összege 2020-ban 10,8 százalékkal, 918,9 milliárd forintra nőtt a megelőző évihez képest, és az agrárium hitelállománya is nőtt. A mezőgazdaságban tevékenykedő egyéni gazdaságok hitelállománya ugyan csak mérsékelten gyarapodott - 2020 végére 365,8 milliárd forintot ért el -, ám a társas vállalkozások hitelállománya csaknem ötödével, 446,2 milliárd forintra nőtt. Az élelmiszeripar hitelállománya 13,1 százalékkal, 616,5 milliárd forintra bővült 2020-ban.

Az OTP Agrár szakértőinek részletes elemzése az OTP Bank honlapján olvasható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!