A hazai bor a gazdaságot erősíti, Magyarországnak teremt jövőt

Agro Napló
Minden olyan bor, amit hazai borász készít, a magyar gazdaságot erősíti, magyar munkahelyet teremt, magyar családot gazdagít és Magyarországnak teremt jövőt – jelentette ki július elején Nagy István agrárminiszter a Bács-Kiskun megyei Borotán.
Fotó: Fekete István

A Koch Borászat mintegy 1,8 milliárd forint értékű fejlesztéseinek átadásán a miniszter emlékeztetett: "a Hajós-Bajai Borvidék egyik gyöngyszemén, Borota községtől alig egy kilométerre a Koch család már tíz generáción át szépíti, építi és gazdagítja a borvidék jó hírét".

Az elmúlt harminc évben a családi tradícióhoz igazodva, számos fejlesztésen esett át a pincészet, aminek során elsődleges szempont az volt, hogy a 150 hektáron művelt szőlőterülethez kötődő borászati üzem, a feldolgozástól a palackozásig, a legkorszerűbb technológiával rendelkezzen - tette hozzá.

A tárcavezető elmondta: a termékfejlesztés és erőforrás-hatékonyság javítása érdekében az elmúlt időszakban egy raktárépülettel bővült a borászat, amelyhez 400 millió forint pályázati forrást igényeltek. A borászaton túl, a gyümölcslé feldolgozásának hatékonyságát is célul tűzték ki, amelyhez további mintegy 500 millió forint támogatást vehettek igénybe. Nagy István szerint a hosszú évekre nyúló biogazdálkodás "megérlelte" a bioborászat kialakítását is, és ehhez további 197 millió forint fejlesztési forrásra volt szükség.

Emlékeztetett: idén nyártól lehetőség lesz élelmiszeripari üzemek, így a borászatok kisebb léptékű, pályázatonként legfeljebb 100 millió forint, illetve komplex, maximum 5 milliárd forint értékű fejlesztésére. A rendelkezésre álló forrás 50 milliárd, illetve 200 milliárd forint. A miniszter kitért arra is, hogy a borászatok az elkövetkező 3 évben mintegy 3 milliárd forint támogatást hívhatnak le Európai Unión belüli - ezzel akár Magyarországon is megvalósuló - borpromóciós célokra.

Fotó: Fekete István

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke beszélt arról is, hogy a biotermelés egy nagyon rögös út, de a Koch Borászat ebben is helytállt. A családi vállalkozás "fejlesztései értéket képviselnek, sikereik pedig másokat is motiválnak" - tette hozzá.

Koch Csaba, a Koch Borászat Kft. tulajdonosa a hazai piacok védelmét nevezte az egyik legfontosabb feladatnak, és ennek érdekében mind a kereskedőkre, mind a fogyasztókra, mind a döntéshozókra nagy küzdelem vár.

A borotai Koch Borászat a 2019. évi Országos Borversenyen a legeredményesebb borászat lett a Hajós-Bajai és Villányi borvidékről. Ugyanebben az évben Koch Csaba bortermelő vehette át a Magyar Bor Akadémia (MBA) által odaítélt, Az év bortermelője Magyarországon elismerést. A pincészet borai a környező országokon kívül eljutnak az Egyesült Államokba, Japánba, Brazíliába, Kínába és Angliába is.

A nyilvános cégadatok szerint a mintegy 25 embert foglalkoztató Koch Borászat értékesítésből származó nettó árbevétele 2020-ban mintegy 665 millió forint, 2019-ben pedig 578 millió forint volt. A vállalat adózott eredménye az elmúlt évben mintegy 98 millió forint, míg azt megelőzően csaknem 23 millió forint volt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!