A hatékony vízgazdálkodás az agrárium érdeke is

Agro Napló
A vízügyben a jövő egyik fontos területe a vízkészlet-gazdálkodás valamint a vízvisszatartás, a csapadékvíz-gazdálkodás – mindez hozzájárulhat a településeken és a mezőgazdaságban a vízkészletek növeléséhez.

Az előző európai uniós pénzügyi ciklusban mintegy 310 milliárd forintos támogatással 211 árvízvédelmi beruházás valósult meg Magyarországon – mondta Hoffmann Imre, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára a Magyar Hidrológiai Társaság (MHT) július 6-8. között tartó vándorgyűlésének plenáris ülésén Debrecenben.

A 2014-2020 közötti időszak fejlesztéseiről szólva kifejtette: a mintegy 300 milliárd forintból árvízvédelmi beruházásokra 270 milliárdos keret áll rendelkezésre, és ebből a pénzből 42 projekt valósulhat meg. Fő hangsúlyt kapnak a klímaváltozással összefüggő fejlesztések, így például a tározók építése, az aszálykezelést és a vízvisszatartást elősegítő beruházások.

Somlyódy Balázs, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója a Kvassay Jenő-terv fontosságát hangsúlyozta. Ennek feladata a vizek kezelésével, használatával kapcsolatos célkitűzések és eszközök meghatározása, a feladatok megoldásához szükséges intézkedések feltételeinek megteremtése, az öntözéses gazdálkodás lehetőségeinek és kereteinek kialakítása, az aszály káros hatásainak megelőzése és mérséklése. A főigazgató hozzátette, a tervet tavaly elkészítették, és idén átadják a kormánynak. Így elkészült egy olyan nemzeti vízstratégia, amely a jövő vízgazdálkodásának eszköze, és amellyel egy fenntartható, a klímaváltozáshoz alkalmazkodó rendszert lehet kialakítani – fogalmazott Somlyódy. A Kvassay-terv részeként 300 milliárd forintos uniós támogatásból ár- és belvízvédelmi, valamint vízrendezési beruházások valósulnak meg a következő években.

Egy néhány nappal korábbi, ugyancsak víz témájú konferencián a főigazgató azt mondta, a hatékony vízgazdálkodás jelentősen javítja a vizek minőségét, példaként a többi között a víztakarékos rendszerek elterjedését és az ezt ösztönző vízárpolitikát emelte ki. Utalt arra, hogy a víz 95 százaléka külföldről érkezik Magyarországra, ezért a jövő egyik legfontosabb területe a vízkészlet-gazdálkodás. A másik fontos területként pedig a vízvisszatartást, a csapadékvíz-gazdálkodást említette, amelyek hozzájárulhatnak a településeken és a mezőgazdaságban a vízkészletek növeléséhez. Úgy vélte, jelenleg a települési csapadékvízrendszerek a káresemények elkerülésére, csökkentésére vannak kialakítva, de indokolt lenne úgy átalakítani őket, hogy gyűjteni és hasznosítani is tudják a csapadékot.

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A víz a legfontosabb erőforrások egyike

A víz a legfontosabb erőforrások egyike

Az egyre szélsőségesebbé váló időjárás számos új feladat elé állítja a mezőgazdaságot, amelyre minél hamarabb megoldást kell találni. Az intenzív mező...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!