A borászok támogatási igénye több, mint 2 milliárd forint

Agro Napló
A koronavírus-járvány miatt visszaeső turizmus és vendéglátás gyengélkedése nyomán a borászok 2,2 milliárd forintnyi támogatási kérelmet nyújtottak be az agrártárcához, így az eredetileg biztosított 1,8 milliárd forintos keretet ki kellett egészíteni 400 millió forinttal – közölte az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára Etyeken.
Feldman Zsolt, fotó: MTI

Feldman Zsolt - a szaktárca tájékoztatása szerint - a második alkalommal megrendezett „Gondolatok a buborék körül” elnevezésű pezsgőkonferencián rámutatott: az elmúlt hónapokban a járvány miatt sok prémium bor- és pezsgő-előállító szenvedett bevételkiesést, emiatt külön támogatást kérvényezhettek.

Több mint 700 borász igényelt 2,2 milliárd forintot, emiatt kiegészítették a keretet, hogy a szakmának teljes-körű támogatást nyújthassanak - tette hozzá. Az államtitkár szerint sikeres a tízmilliárd forintos szőlő-bor ágazati válságkezelő program, amit jól mutat, hogy egyensúly-közeli állapot alakult ki a kínálati és keresleti oldalon ezen a piacon.

Feldman Zsolt elmondta, hogy ma Magyarországon 24 millió palack pezsgőt állítanak elő, ebből mintegy ötmilliót exportálnak. Jelezte: a magyar pezsgőt az exportpiacokon közel kétszeres áron értékesítik a magyar borhoz képest. Emlékeztetett arra, hogy a magyar pezsgő-előállítás "nem a legegyszerűbb adminisztrációs környezettel körbevett" szektor, mivel sok szabály betartását követeli meg.

Reményét fejezte ki, hogy - a 2013-as adminisztrációs egyszerűsítést követően, amikor a pezsgőkészítés lehetősége megnyílt a családi borászatok számára - 2021-ben a teljesen megújuló borászati szabályozás tovább javítja majd az adminisztrációs környezetet.

Rókusfalvy Pál borász, a konferencia társszervezője kiemelte: Etyek "a magyar pezsgő hazája", és így azért szervezte meg a konferenciát, hogy minél inkább fogyasztható legyen az ünnepek itala a hétköznapokban is. Úgy vélte: ehhez a tapasztalatok átadása mellett feltétlenül szükséges, hogy a borászatok harminc év keresgélés után megtalálják saját útjukat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Pezseg a pezsgőpiac

Pezseg a pezsgőpiac

Magyarországon évente mintegy 200 ezer hektoliter pezsgőt állítanak elő, hazánk ezzel a világ 10-11. legnagyobb pezsgőgyártója – derül ki a Nemzeti Ag...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!