MENÜ

738,9 milliárd forint értékben kötöttek szerződést az nhp második szakaszában

2015.06.03.

Budapest, 2015. június 2., kedd (MTI) - A Magyar Nemzeti Bank (MNB) növekedési hitelprogramjának (nhp) második szakaszában 738,9 milliárd forint értékben kötöttek szerződést a bankok a kis- és középvállalkozásokkal, amiből 571,1 milliárd forint hitelt folyósítottak május végéig - közölte a frissen összesített adatokat a jegybank kedden honlapján.

Az MNB közleménye szerint az nhp első és második szakaszában mostanáig 22,5 ezer vállalkozás jutott összesen mintegy 1440 milliárd forint hitelhez.

A második szakaszban létrejött szerződések több mint 96 százaléka új hitel, mivel a hitelkiváltás a keretösszeg maximum 10 százaléka lehet. Az új beruházási hitelek és új lízingügyletek részesedése az előző hónaphoz hasonlóan 63 százalék, az új forgóeszközhiteleké 26 százalék, míg az EU-s támogatások előfinanszírozására folyósított hiteleké 11 százalék.

Az első pillérben létrejött ügyleteken belül az új beruházási hitelek átlagos nagysága 22 millió forint, az új forgóeszközhiteleké 58 millió forint, míg az EU-s hiteleké 33 millió forint. Az új beruházási hitelek szerződéses összeggel súlyozott átlagos futamideje 6,8 év, az új forgóeszközhiteleké 2,4 év, az EU-s hitelek esetében pedig 1,6 év, míg a második pillérben a meglévő beruházási hitelek kiváltására nyújtott hiteleké 6,7 év, a meglévő forgóeszközhitelek kiváltására nyújtott hiteleké 2,5 év.

A forint- és devizahitel-kiváltásra szolgáló második pillérben a meglévő beruházási hitelek kiváltására folyósított hitelek részesedése 71 százalék, míg a meglévő forgóeszközhitelek kiváltására folyósított hiteleké 29 százalék. A második pillérben folyósított hitelek közel 78 százaléka a forinthitelek kiváltását, míg 22 százaléka devizahitelek kiváltását szolgálta.

A nagybankok kihelyezéseinek felét teszik ki a beruházási hitelek, míg a kis- és közepes bankoknál, valamint a takarékszövetkezeteknél a hitelek túlnyomó többsége ilyen célú. Az EU-s hitelek nyújtásával főként a nagybankok foglalkoznak a programban.

A mikrovállalkozások hitelfelvétele közel 80 százalékban új beruházási hitelekre irányul, míg a kis- és közepes vállalkozásoknál 50 százalék körüli az új beruházási hitelek részesedése.

Az ágazati eloszlást tekintve a mezőgazdaság, a kereskedelem, a javítás és a feldolgozóipar részesedése kimagasló, a hitelek közel háromnegyede ebbe a három ágazatba irányul - írta az MNB.

Forrás: MTI