115 milliárdot fizettek ki eddig idén, nyáron a pályázatokról is lesz döntés

Agro Napló
A Magyar Államkincstár 2017-ben eddig 115,6 milliárd forint agrár- és vidékfejlesztési támogatást utalt át az ügyfeleknek, miközben ütemtervet határozott meg az irányító hatóságként működő Miniszterelnökség is az 1300 milliárd forintos Vidékfejlesztési Program beruházási pályázatainak elbírálásához. Pályázati eredmények dömpingjére számíthatunk a nyáron.

Idén május 22-ig zöldítésre 119 ezer ügyfélnek mintegy 40 milliárd forintot, SAPS alaptámogatásra több mint 10 ezer gazdálkodónak 10 milliárd forintot fizetett ki a Kincstár. A június 30-i határidő előtt minden jogosult gazdálkodó hozzájut az esetleg még fennmaradó támogatási összegekhez.

2017-ben belpiaci intézkedésekre összesen 5,5 milliárd forint, nemzeti intézkedésekre 20,7 milliárd forint utalása történt meg. Ezen belül jelentős összeget, többek között mintegy 8,5 milliárd forintot utalt a hivatal baromfi, sertés valamint tenyészkoca állatjóléti támogatásokra, 2,5 milliárd forintot az iskolatej és iskolagyümölcs programokra, 4 milliárd forintot állatbetegségek megelőzésére és 1,9 milliárd forintot zöldség-gyümölcs termelői csoportok és szervezetek támogatására.

A Vidékfejlesztési Program összes (68 db) pályázata megjelent 2017. március 31-ig, eddig közel 30 ezer támogatási kérelem érkezett 46 intézkedésre. A jogosultságellenőrzések ütemezetten haladnak, a tartalmi értékelés az állami projektértékelői rendszerben történik, a döntéseket a Miniszterelnökséghez tartozó Agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkársága hozza meg.

A Miniszterelnökség a tartalmi értékelésekhez és a támogatói döntések meghozatalához konkrét ütemtervet határozott meg – jelentette be a Portfolio és az agrárszektor.hu közelmúltban megrendezett nyugat-magyarországi agrárfórumán Kis Miklós Zsolt államtitkár.

Az agrárszektor.hu által közzétett táblázat azt tartalmazza, mely pályázatoknál mikorra várhatók támogatói döntések. A tárca ütemtervéből kiderül, hogy a döntések a nyáron dömpingszerűen születhetnek meg, és több százmilliárd forintos összeget érinthetnek. A nyári értékelés és döntéshozatal elsősorban az élelmiszeripari, a kertészeti és az állattenyésztési pályázatokra terjed ki, ezért őszre is jócskán maradnak még pályázati döntések.

Nemzeti és uniós támogatásokra május közepétől június 4-ig összesen 20 milliárd forint, június 5-től június 30-ig 64 milliárd forint kifizetése várható.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal megszűnése után, 2017. január 1-jétől a Magyar Államkincstár látja el a mezőgazdasági és vidékfejlesztési európai uniós kifizető ügynökségi tevékenységet, és gondoskodik a nemzeti agrár-vidékfejlesztési támogatások kifizetéséről is. A Magyar Államkincstár célja, hogy az előírt ellenőrzéseket követően, a jogszabályok betartása mellett a lehető leggyorsabban fizesse ki a megítélt támogatásokat a gazdálkodóknak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!