Baktériumkészítmények és az AÖP (x)

Baktériumkészítmények és az AÖP (x)

PR cikk
A baktérium alapú készítményeket két területen lehet felhasználni. Az egyik a tarló szármaradványainak lebontásának felgyorsítása vagy a talaj biológiai életének felpörgetése. Alapvetően talaj élő fajokról van szó, amely a talaj felszínén elpusztulnak vagy kitartó spórát képezve élnek túl, de hasznos élettevékenységet nem végeznek. Ezért kijuttatásukat a vetés előtt vagy a betakarítást követően kell elvégezni és talajművelő eszközzel kell bedolgozni a talajba.

A másik csoportba azok a baktérium tartalmú készítmények tartoznak, amelyeket állománykezelőként lehet felhasználni. Egyik csoportjuk a nitrogén megkötésben szerepet játszók. Ilyen készítmény a Vixeran, amely Azotobacter salinestris baktérium faj CECT 9690 nevű törzsét tartalmazza. A különleges törzs a permetezést követően a levelek felületéről 24 óra alatt bejut a szövetekbe, ahol elszaporodva képes a levegő elemi nitrogénjét felvenni és átalakítani a növény számára már felvehető ammónium-ionná (NH4+). Ez a nitrogén biztosítja az egyenletes nitrogén ellátást a növény számára még a kritikus időszakokban. Ez lehet szárazság, túlzott nedvesség, hideg vagy meleg idő, homok- vagy szikes, levegőtlen talaj. Ezek normál esetben befolyásolják a tápanyag felvételt. A Vixeran hatását nem befolyásolják külső tényezők, mivel a növény levelében, gyökerében és még a gyökérszőrök felületén, mintegy biofilmet alkotva élnek, így hatása sokkal függetlenebb a külső környezeti tényezőktől.

Használatával teljesítjük a program előírását, de nem csak ezért érdemes tervezni a kijuttatását. Vizsgálataink szerint azokon a helyeken, ahol ugyanolyan nitrogén szint mellett történt a felhasználás, a termés 4-6 %-kal haladta meg a kezeletlen területekét. A minőségi paraméterek közül a fehérje és nedves sikér, illetve olajtartalomra is pozitív hatással volt 1-2 % értékkel. Ez főleg akkor pozitívum, ahol nincs lehetőség több nitrogén kijuttatni, de szeretnénk az intenzitást tovább fokozni. Ahol valamilyen ok miatt csökkenteni kell trágyázást (ökonómiai vagy ökológiai), akkor képes 30-40 kg/ha nitrogén hatóanyag kompenzálására úgy, hogy a termés nem jelentkezik csökkenés. Ennél nagyobb hiány fedezésére már nem képes, bár minden esetben növeli a termést.

Használata a környezetünk számára kedvező és csökkenti a mezőgazdaság ökológiai lábnyomát. Kiválóan használható nitrátérzékeny területeken vagy öntözéses gazdálkodásban. Laza, homokos talajokon vagy erősen kötött, szikes területeken jelentős és talajtól független nitrogén forrást jelent. A műtrágya csökkentés és annak kompenzálása során csökken a talajvíz nitrát terhelése a kimosódás csökkentése révén. Az alacsonyabb denitrifikáció révén kevesebb üvegházhatást okozó nitrózus gázzal lehet számolni. Mérséklődik a talajok savanyodása. Érdemes használni magas talajvízszint esetén vagy lejtős területeken, ahol szintén nagyobb nitrogén veszteséggel lehet számolni. A baktérium tartalmú készítmény várhatóan felhasználható lesz ökológiai gazdálkodásban, az elismerés folyamatban van. Az AÖP-ben használata 1 pontot ér!

A Vixeran egy rendkívül ellenálló baktérium törzset tartalmaz. Még erősen sós körülmények között (25 mg/l NaCl tartalomig) vagy széles pH intervallumban (5-10 pH között) is tevékeny. 24-48 óra alatt az egyedszám megsokszorozódik, amely biztosítja a gyors hatékonyságot.   

A Vixeran minden szántóföldi kultúrában és zöldségnövényben engedélyezett. Szántóföldön

bármilyen növényvédelmi technológiai (gyomirtó, gombaölő vagy rovarölő szer) elemmel együtt kijuttatható, így nincs külön kijuttatási költség. Kijuttathatóság egyszerű, a WP formuláció garantálja, hogy 2 évig normál fagymentes helyen tárolva hatását megőrzi. A 250 g-os alumínium tasak 5 ha kezelését teszi lehetővé.

A Vixeran egy új dimenziót nyit a kultúrnövényeink stresszkezelésében és tápanyag ellátásában.

Papp Zoltán, Syngenta

(x)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!