KUKORICASTRATÉGIÁK 2024-BEN – MIRE FIGYELJÜNK NÖVÉNYVÉDELMI SZEMPONTBÓL (x)

Agro Napló
Növényvédelmi szemszögből nem lesz kisebb kihívás megoldani a felmerülő problémákat a jövőben. A klímaváltozás következtében és a szabadabb termék-, illetve terményforgalom miatt számos, hazánkban eddig nem honos rovarkárosító, gyomfaj és kórokozó jelent meg és fog megjelenni a közeli jövőben. Ezek a fajok, ha megfelelő környezeti feltételeket találnak idehaza, akkor jelentős károkat fognak okozni.

Ezzel szemben a hatóság egyre jobban szorítja vissza a konvencionális növényvédelmi megoldásokat. Már 20 éve folyamatos a hatóanyagok felülvizsgálata, amelynek eredményeképpen számos, széles körben használt, népszerű és hatékony készítményt kivontak a forgalomból. Vagy korlátozták a felhasználást időben, illetve csökkentették a felhasználható dózisokat. Nő a politika és a társadalom elvárása, hogy a mezőgazdaság csökkentse az ökológiai lábnyomát, kevesebb kémiai növényvédő szert és műtrágyát használjon, de emellett egészséges és tiszta élelmiszert termeljen. Ezek a tendenciák tovább fognak folytatódni, sajnos további kivonások és korlátozások várhatóak, míg az új hatóanyagok bejelentése a költségek drasztikus növekedése miatt lényegesen lelassult.

Mit tudunk tenni?


Alkalmazkodunk! Olyan megoldásokat hozunk be, amelyek megfelelnek ezeknek az elvárásoknak. Pontosítjuk a kezelések idejét, figyelembe véve a környezeti tényezőket és a meteorológiai körülményeket. Így hatékonyabb védelmet tudunk elérni, sok esetben alacsonyabb dózisok használatával, vagy akár kezelések elhagyásával. Csalogatóanyagok használatával szintén csökkenthetjük a kijuttatott növényvédő szerek használatát, amelynek kedvező hatását nemcsak az adott évben, hanem akár a következő évben is tapasztalhatjuk. Különféle technikai eszközök használatával csökkenthetjük a gyomirtó szerek használatát. Ez együtt jár az engedélyokiratok kiterjesztésével, amelyek lehetővé teszik ezen termékek ilyen felhasználását.

A precíziós kijuttatásnak nem csak a gyomirtásban van szerepe, ahol a digitális felismerő rendszerek segítségével csak azokat a gyomokat és azzal a készítménnyel permetezünk le, ahol az szükséges. Nincs felesleges kijuttatás. A talajfertőtlenítésben is szerepe lesz a precíziós kijuttatásnak, csak a mag környékét védve lehet csökkenteni a dózist a hatékonyság csökkentése nélkül. Vagy előző évi szaporodóképes imágók számát környezetkímélő módon csökkentve csökkenthetjük a következő évben kijuttatandó szer mennyiségét.

Másik nagy terület a talaj minőségének és fertilitásának a megőrzése, esetleg fokozása. Ezt talajkímélő és vízmegőrző művelési rendszerekkel és eszközökkel tehetjük meg. A talaj fedését takarónövényekkel oldhatjuk meg, csökkentve a deflációs és eróziós veszteségeket, segítve a vízgazdálkodást és a szervesanyag-képződést. A köztes￾növények is segítik a kultúrnövények tápanyaggal való ellátását, a vízveszteségek csökkentését. A talaj egészségét növelhetjük olyan anyagok kijuttatásával és a talajba keverésével, amelyek segítik a tápanyagok természetes feltáródását, csökkentik a talajokban a növények számára kedvezőtlen kórokozók mennyiségét. A beporzó rovarok védelmét és táplálását segítik a méhek által kedvelt növények keverékéből álló, az ún. „beporzó sávok” vetése.


Szintén fontos terület a kultúrnövények stressztűrő képességének növelése, a bekövetkező stresszhelyzetek megelőzése vagy kezelése különféle biostimulátorok révén. De nem mindegy melyiket, mikor és milyen dózisban adjuk ki, mivel az öszzetételüknek megfelelően más és más időben hatékonyak és avatkoznak be pozitívan a növény életében. Egy új terület a növények tápanyagellátásának segítése biológiai módszerekkel. Pl. olyan baktérium használata, amelyek a levegő nitrogénjét hasznosítva a növények számára felvehető formába alakítják át. Ezzel segítik a növény tápanyag-utánpótlásának stabilitását, csökkentik a kijuttatandó műtrágya mennyiségét.

Melyik elemek elérhetők már ezekből?


A talajfertőtlenítő szerek közül a már 20 éves múltra visszatekintő Force 1,5 G alapkészítménye a kukorica termesztésének, különösen monokultúra esetén. Alacsonyabb hatóanyag-mennyiség mellett a Force Evo-ban lévő nitrogén és foszfor, illetve egyedülálló mennyiségű cink segíti a növény gyökerének fejlődését. A gyomirtó szereink közül többnek is van engedélye sorkezelésre, amely esetben a teljes felületre juttatott gyomirtó szer kb. 40%-a kerül felhasználásra. Ilyen termék a Banvel, Calaris Pro, Casper, Gardoprim Plus Gold, Lumax. A biostimulátorok közül a Quantist lehetne említeni, amely elsősorban a várhatóan bekövetkező stresszhelyzetek kezelésére alkalmas és a virágzást megelőző időszak￾ban célszerű kijuttatni. A levegőből képes nitrogént felvenni és a növény rendelkezésére bocsátani az Azotobacter salinestris tartalmú Vixeran készítmény. Használatával csök￾kenteni lehet a kijuttatott műtrágya mennyiségét 30–40 kg/ha N-hatóanyaggal. 

A beporzó programunkban terjesztett különféle keverék vetőmagok már évek óta nagy sikerrel futnak. A Cropwise Protector nevű digitális programban táblaszintű segítséget adunk a kórokozók elleni védekezés idejének pontosítására. A rovarölő szerek közül a Voliam, de különösen a Karate Zeon 5 CS képes nem csak az adott tenyészidőszakban, de a következő évre is csökkenteni
a kukoricabogár-fertőzöttség szintjét.
A többi elem a következő években lesz elérhető, azonban előtte széles körű tesztelésen bizonyosodunk meg hatékonyságukról, illetve jelentőségükről.

Papp Zoltán
gyomirtószer és biostimulátor termékmenedzser
Syngenta Kft.
-X-

      

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
LEMORZSOLÓDVA…

LEMORZSOLÓDVA…

Lassan véget ér az inka arany aratása, a csapadékos időjárás miatt november elején a szántóföldek alig több, mint négyötödét járták csak be a kombájno...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!