Szemléletváltás a kukoricatermesztésben (x)

Agro Napló
A hazai növénytermesztés utóbbi két évének középpontjában a szélsőségek álltak. Mindez szakmai és közgazdasági megközelítésből is igaz. Családom az alföldi régió északi részén Heves megyében, Besenyőtelken gazdálkodik. Az utóbbi időszak a mi esetünkben is számos akadályt gördített elénk.

A 2022-es évet tekintve az aszály miatt egy alacsony termésátlagokkal kellett megelégednünk, amelyeket a magasabb terményárak bizonyos szinten kompenzáltak. Az idei évben ennek pontosan az ellenkezője következett be. Az átlag feletti terméseredményeket a megszokottnál jóval alacsonyabb árak kísértek. Mindez bennünket is rákényszerített bizonyos változtatásokra, amelyeket a korábban kiszámíthatóbb termelés során nem volt szükséges bevezetni. Hiszen növénykultúrától függetlenül mindig egy tonna termény fajlagos előállítási költsége volt alapul véve. Most ellenben az önköltség is fontossá vált a sok kiszámíthatatlan tényező miatt (klímaváltozás, terménypiac). Így összességében a termésbiztonság helyeződött a középpontba, és ebből a szempontból is legfontosabb a takarmány kukorica termesztése.

E növény esetében az abiotikus stressztényezők kockázata elképesztően magas. A tavalyi extrém, aszályos évjárat az érzékenyebb részeken megsemmisítette, de a jobb helyeken is gyakorlatilag leharmadolta a termést. Ennek következtében a termesztés során a tőszám az eddigi 65.000-ről táblától függően csökkentve lett 57-60.000 tő/hektárra. A vetőmagválasztás során egy hosszabb tenyészidejű, FAO500-as éréscsoportba tartozó hibridre esett a választás. A klímaváltozás talán egyetlen pozitív hozadéka, hogy már Magyarországon is kezd rendelkezésre állni az a hőösszeg mennyiség, amely az ilyen kukoricák biztonságosabb termesztéséhez és főképp betakarításához szükséges.  A tápanyagutánpótlás terén nitrogénből az elnyújtottabb, de kiegyenlített hatás érdekében amid és nitrát formát is alkalmaztunk. A hatóanyagok minél nagyobb arányú növénybe jutásának érdekében vezettük be a baktériumos talajoltást. A vetéssel egy menetben a magárokba injektálva ezek a mikroszervezetek rögtön képesek támogatni a csíranövény fejlődését, amely több vizet és tápanyagot tud felvenni. Mindemellett javítják a műtrágyákkal kijuttatott és a talajban természetes módon megtalálható hatóanyagok hasznosulását, így kevesebb tápanyag illan el, kötődik le vagy mosódik ki. Október végén a betakarított termésátlag 11 tonna /hektár lett, de több helyen is 14-15 tonnát mutatott a kombájn hozammérője. A jó terméseredményben nagy szerepe volt a kedvező évjárathatásnak, de még így is egy alacsonyabb ráfordítási szint mellett sikerült ezt elérni.

A növénytermesztés jövedelmezőségének fenntartása érdekében a korábbiaknál még nagyobb szakmai körültekintéssel kell egy jó termesztéstechnológiát összeállítani a költségek fokozott figyelembe vételével. Továbbá, ha az előre prognosztizált irányelveket is nézzünk, ideértve a Green Dealt, amelynek értelmében legalább 20%-al csökkenteni kell a műtrágyák felhasználást. Elengedhetetlen lesz olyan technológia alkalmazása, amelynek része a biológiai talajerőpótlás, ebből is kiemelten a baktériumos talajoltás.

www.phylazonit.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hamarosan jöhetnek az első fagyok

Hamarosan jöhetnek az első fagyok

Az előző héten érkezett frontrendszer jelentős csapadékot hozott. A hét végére érkezett hideg levegőnek bőven van utánpótlása, a szél mérséklődésével...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!