Vita a növénykondicionáló szerek használatáról az AÖP-ben

Agro Napló
Az Agrár-ökológiai Program első évében rögtön problémát okozott a növénykondicionáló szerek használatából adódó félreértések, szabályozások értelmezése. Ezt a témát érdemes több szempontból megvizsgálni.

 

A növénykondicionáló szereket általában a termelők a növényeket ért stressz kezelésére használják. Ha valami probléma van, fagykár, hideg, növényvédő szer elsodródás, stb., ami a növények fejlődését hátrányosan érinti, akkor veszik elő ezeket a készítményeket. Normál körülmények között, ha nincs semmi probléma, a növénykondicionáló szerek használata nem eredményez 5-10%-nál nagyobb terméstöbbletet. Ha úgy állítjuk be a kísérleteket, hogy előtte stresszt okozunk a növényeknek és kezeljük ezen növények egy részét, a kezelt növények növekedése és termése jóval meg fogja haladni a kezeletlen növényekét. A növényeket ért stresszfaktorok káros hatása és a növénykondicionálók használata során fellépő folyamatok jól mérhetőek. Dr. Pónya Zsolt a MATE kaposvári kampuszának kutatója foglalkozik ezzel a kérdéskörrel, aki a kísérletei során ezeket a folyamatokat pontosan leírja és mérni is tudja.

A növénykondicionáló szerek használata mindig okszerű, akkor permetezünk, ha szükség van rá. A probléma abból adódik, ha e szerek használatát növénytermesztési technológiai elemnek tekintjük és pontot adunk az AÖP-ben a használatukért. Ezzel azt sugalljuk, hogy a növénykondicionáló szerekkel akkor is kell permetezni, ha nincs probléma és nincs stressz. Ekkor viszont ne várjunk csodát, mert a terméstöbblet nem fogja meghaladni az 5-10%-ot. Ha valami egészséges, minden jól megy, van víz és tápanyag, nem csináltunk hibát, akkor ezt már nagyon nehéz fokozni. Ha viszont probléma van, akkor a növénykondicionáló szerek használatával látványos lehet a segítség.

Mivel az engedélyezési kísérletek során nem provokálnak stresszt a növénynek, így nehéz megállapítani, hogy melyik készítmény, milyen mértékben és milyen típusú stresszt tud jól kezelni. A termelők ezeket a készítményeket kipróbálva véleményt mondanak, látják az eredményeket és tudni fogják, hogy mely készítményt, mikor és hogyan kell használni. Ehhez idő és tapasztalat kell. A természetben el kell fogadnunk, hogy nem tudunk mindent meghatározni és szabályozni, még akkor is, ha néha azt hisszük, hogy igen.

Tájékoztatás az Amalgerol termékek AÖP-ben való felhasználásáról

Az Amalgerol 25 éve széles körben használt növénykondicionáló készítmény. Mivel az engedélyokirat már 25 éves, így az akkori szabályoknak megfelelően felhasználási ajánlásokat tartalmaz.

A 25 éves gyakorlat pontosan kialakította az Amalgerol felhasználási szokásait. Általában az Amalgerolt növényi stressz-
helyzetek kezelésére használják. Mivel előre nem tudható, hogy ezek a stresszhelyzetek mikor és hány alkalommal lépnek fel, így előre nem is tudható az Amalgerol felhasználási ideje és gyakorisága sem.

Az Amalgerol dózisa, tehát egy alkalommal kijuttatható mennyisége 3–5 l/ha, amit eddig minden szakmában dolgozó ember megértett és alkalmazott, akár egyszer vagy akár többször is, ahogy a növény helyzete megkívánta vagy ahogy a termelő ezt helyesnek vélte.

A Nemzeti irányító hatóság kiadott egy állásfoglalást, amelyben figyelmeztet a készítmények engedélyokirat szerinti használatának betartására.

Az állásfoglalás itt letölthető:

https://kap.mnvh.eu/news/2023-05-12/112347/kap-nemzeti-iranyito-hatosag-42023-sz-kozlemenye-az-agro-okologiai

Az állásfoglalásból kiderül, hogy a növénykondicionáló készítmények felhasználása szigorúbbá vált, mint a növényvédő szerek felhasználása. A növényvédő szerek esetében meghatározott a kezelések maximális száma, de nem kötelező ennyiszer kezelni. A növénykondicionáló szereknél kötelező annyi alkalommal felhasználni, amennyi alkalom a gyártói ajánlásban szerepel.

A probléma abból adódik, hogy ez az állásfoglalás most május közepén született, amikor már a termelők nagy része felhasználta az Amalgerolt, általában egy alkalommal és ezt el szeretné ismertetni az AÖP-ben. Ha ez az állásfoglalás korábban a termelők tudomására jut, talán nem választották volna az Amalgerolt, de ezen már változtatni nem lehet.

Ez a probléma nemcsak az Amalgerolt érinti, hanem nagyon sok más növénykondicionáló szert is. Eddig ez nem volt gond, mert a növénykondicionáló szerek kijuttatásának gyakoriságát szinte minden gyártó cég a gazdálkodókra bízta, a megfelelő dózis betartásával, legfeljebb ajánlásokat fogalmazott meg.

Kérjük Önöket, hogy a fentiek figyelembevételével csak a kiadott állásfoglalásnak megfelelően kijuttatott termékeket írják be az Agrár-ökológiai Programban felhasznált növénykondicionáló termékek közé.

Az aktuális engedélyokiratok itt letölthetők:

https://hechta.hu/letoltes/2/engedely_okiratok

Elnézést kérünk Önöktől, hogy ez így alakult, senki nem gondolta volna, hogy a már jól bevált szakmai gyakorlatot a gazdálkodási év közepén megjelent szabályozás így felülírhatja.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!