2024. június 25. kedd Vilmos

Hatalmas előrelépés a CLAAS szögletes nagybálázók fejlesztésében (x)

Agro Napló
A CLAAS jelentős fejlesztést hajtott végre a QUADRANT szögletes nagybálázó modelleken a még nagyobb teljesítmény és a maximális tartósság érdekében. A megújult QUADRANT EVOLUTION bálázót többek között átalakított, nagy teherbírású rendfelszedővel látták el.

A CLAAS QUADRANT a legtöbbet értékesített szögletes nagybálázó Németországban. A 2022-es modellévre a QUADRANT 5000 és QUADRANT 4200 sorozat átfogó műszaki frissítést kapott, amit az EVOLUTION kiegészítő megnevezés jelöl.

Új rendfelszedő dupla kényszerpályával

A QUADRANT EVOLUTION modellek különlegessége az új, nagy teherbírású rendfelszedő, immár kétoldali kényszerpályával. Ez a piacon egyedülálló felépítés garantálja a maximális merevséget és az extrém robusztusságot. A karbantartási költségek szintén jelentősen csökkentek a CLAAS JAGUAR silózókon használt rendfelszedőből átvett, nagy terhelhetőségű komponenseknek köszönhetően, melyeket többek között megerősített csapágyakkal és továbbító egységekkel láttak el. A változtatások szintén javították a gép általános zajszintjét és menettulajdonságait.

A mechanikus meghajtású rendfelszedőt tovább finomították öt rugós fogtartóval és tartónként 18 db duplaujjal, a még nagyobb teljesítmény és jobb munkaminőség érdekében. A kiegészítő ujjsornak köszönhetően a rendfelszedő lassabban forog, mialatt a PFS csiga fordulatszáma megnövekedett. A behúzócsiga extra lapátokat is kapott, amelyek eltávolíthatók hosszú szárú növények betakarításakor. A rugós felfüggesztésű PFS behúzócsiga segítségével bálázó alkalmazkodik a rend egyenetlenségeihez. A fejlesztések célja a terményfelvételi teljesítmény és az áteresztőképesség növelése, amihez kíméletes, veszteségmentes munkavégzés párosul. A nagyobb mennyiségű felvett terményhez igazodva a nyomatékhatároló leoldási nyomatéka 1.600 Nm-re növekedett és a rendfelszedő fő hajtótengelyének átmérője is nagyobb lett. Egy részben automatikus láncfeszítő segíti  a rendfelszedő biztonságos meghajtását, az automata olajozó pedig a 6,3 literes tartályával az alapfelszereltség részét képezi.

Optimalizált préscsatorna, kiegészítő nagy teherbírású elemek

A préscsatorna teljesítményét szintjén javították néhány módosítással. A kamra tetejét és oldalfalát megerősítették, ezáltal még jobb és tömörebb bálák készülhetnek. A gyári felszereltség részét képező állókés és visszarúgás-gátlók gondoskodnak a termény feltorlódásának elkerüléséről. Legyen kukoricaszár vagy cukorrépa, a használat még biztonságosabb, miközben a gép kevesebb tisztítást igényel.

Az APC automatikus tömörítőnyomás-szabályozó a fejlesztéseknek köszönhetően még gyorsabban és érzékenyebben reagál a kötözőanyag terhelésére, vagy a terményáramban bekövetkezett változásokra. További opcionális nagy teherbírású komponensekkel is rendelhető az új bálázó: elérhető bálakitóló Hardox bevonattal, valamint megerősített csapágyak - akár négyszeres élettartammal - a dugattyúgörgőknél, melyekkel tovább csökkenthető a bálacsatorna, a kötözőfej és a felszedő rendszer kopása. Ezeknek a rendkívül robusztus és hosszú élettartamú alkatrészeknek, a masszív felszedőnek, valamint a két oldalon elhelyezett kényszerpályának és a könnyebb karbantartásnak köszönhetően a QUADRANT EVOLUTION modellek TCO-ja (teljes birtoklásra vetített költsége) ismét jelentősen csökkent. Az előszériás gépen végzett teszteket követően, melynek során gépenként 40.000 bálát készítettek részben extrém körülmények között, 40%-os csökkenés volt megfigyelhető kopás terén, a megújult felépítésnek és a jóval ellenállóbb alkotóelemeknek köszönhetően.

Még jobb vontatás és kezelés

A QUADRANT 5300 EVOLUTION teljesen új vonórészt és támasztólábat kapott, a QUADRANT 5200 EVOLUTION és 4200 EVOLUTION pedig új vonószemet. Ezáltal új felfüggesztési lehetőségek adódtak, akár K80 számára is. A hidraulikus támasztóláb minden QUADRANT EVOLUTION esetében kettősműködésű munkahenger, miközben hosszabb, mint az előző típusoknál, illetve a támasztólábba került beépítésre. Alapfelszereltség a Kennfixx-gyorscsatlakozó is, ami megkönnyíti a hidraulikavezetékek csatlakoztatását.

A kezelő dolgát könnyítik meg a zsinegszekrénynél végrehajtott változtatások. A zsinegvezető kihajtható és rögzíthető. Ezáltal a zsinór befűzése könnyebbé vált, így nem kell többé külön létrát  használni emiatt. A zsinegfékek könnyű, szerszámmentes beállítása szintén lehetséges, ami időtakarékos és biztonságos megoldás. Az alapfelszereltség részét képező 10 literes tisztavíz-tartály lehetővé teszi a gépkezelő számára a munka befejeztével a kézmosást.

A vezető számára további könnyítés, az opcióként rendelhető hidraulikus bálarámpa nyitás-csukás lehetősége, ami kiszállás nélkül, a fülkéből vezérelhető. Ráadásul ennek segítségével az utolsó bála is kilökhető a bálázóból, így ehhez sem szükséges kiszállnia a gépkezelőnek, szemben a korábbi, bálakamra mellett található karral végzett manuális kilökéssel.

Egyszerűbb kezelés

A változtatások már első ránézésre szembetűnőek a QUADRANT EVOLUTION elektronikus kezelésében is, amely a CEMIS 700, CEBIS vagy bármely ISOBUS-kompatibilis kezelőegységről lehetséges. Mindössze két munkamenü és három beállítási menü gondoskodik a még jobb átláthatóságról és gyors beállításról. Automata módban a gép a kívánt tömörítési százalékon dolgozik, miközben figyeli a rendszer leterheltségét, és ha kell beleavatkozik az elektronika. A cél, hogy mindig egyforma tömörségű bálát kapjunk, nedvességtartalomtól függően. Emellett gépkezelőnek folyamatos információja van a terminálon az olajhőmérsékletről és az olajszintről. Az opcióként rendelhető PROFI CAM 4 Kamera segítségével – igény szerint külön kijelzővel – a kamrát elhagyó bála vagy akár hátramenetben a mögöttes terület is megfigyelhetővé válik. A kényelem és biztonság egyformán fontos szempont volt a fejlesztés során.

„Az új szériás bálázókon számos valóban hasznos módosítás jelent meg, aminek köszönhetően a QUADRANT EVOLUTION kifejezetten jó választás azoknak, akik strapabíró gépet keresnek, vagy a lehető legtöbb bála betakarítására törekednek a rendelkezésre álló időablakban.” – említette László Attila, az Axiál Kft. zöldsoros eszközökkel foglalkozó termékmanagere.Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?