2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Tradíció és innováció együtt a martonvásári fajtákban

Agro Napló
A Martonvásárhoz kötődő Marton Genetics márka az egyik legfrissebb a márkatermékek között, amely magában hordozza a 70 éves martonvásári mezőgazdasági kutatások eredményeit és azt a dinamizmust, amellyel fajtáik megjelennek. A Bázismag Kft. és Elitmag Kft. alkotta cégcsoport a korábbi hagyományos piacok és termékek mellett folyamatosan bővíti portfólióját, újabb európai és Európán kívüli piacokon is megkezdte térhódítását – mondta Sándorfy András, a cégcsoport ügyvezetője.

A mintegy 30 kalászos fajtát felvonultató tradicionális fajtabemutatón Dr. Balla Zoltán fejlesztő, jelenleg kormányzati és vállalati kapcsolatokért felelős vezető elmondta, hogy a tenyészkertekben és keresztezési programokban gőzerővel dolgoznak a martonvásári nemesítők azon, hogy a klíma- és agroökológiai adottságokhoz maximálisan alkalmazkodó magyar fajtákkal szolgálhassák ki a termelőket.

Vései Julianna, a Marton Genetics cégcsoport munkatársa e tradicionális kalászos fajtabemutatóra az értékesítés első és meghatározó lépeseként tekint, mint fogalmazott: „itt tekintheti meg a vásárló a portékát”, majd kereskedelmi szempontból néhány meghatározó fajtára hívta fel a figyelmet.

Az újdonságokkal indítva a sort tájékoztatott, hogy korlátozott mennyiségben lesz kapható az idei szezonban az Mv Kondás, amely kiváló ellenálló képességű, bő termést produkáló takarmánybúza. Újgenerációs, tarkalászú fajtaként 2018-ban került a posztregiszrációs kísérletekbe, ahol szemtermése elérte a 11 t/ha feletti eredményt is.

Koraiságával tűnik ki a szintén újgenerációs, beltartalmában a prémium minőséget közelítő fajta, az Mv Felleg. Kiváló télállósággal és állóképességgel rendelkezik, valamint szárrozsda-ellenállósága is kiemelkedő. Az első üzemi eredmények alapján megbízható, magas terméspotenciálú fajtának bizonyult. Mindkét fajta az MV-SUPARY készítménnyel kezelve, a magra rácsávázva kerül értékesítésre – tette hozzá a szakember.

Vései Julianna

A jó malmi minőség ismert szereplői közül elsőként a piacvezető Mv Nádor intenzív, „tíz tonnás” búzafajtájukat emelte ki, amely fajta a kiváló termőképesség és a jó malmi minőség sikeres kombinációja. Rövid szára miatt állóképessége regulátor használata nélkül is kiváló. A GOSZ-VSZT országos kísérleteiben több évjáratban is 10–11 t/ha termést produkált egyes termőhelyeken. Az Mv Nemere a 2017. évi országos posztregisztrációs őszi búzafajta összehasonlító kísérlet (GOSZ-VSZT) bajnoka, valamint a 2018-as Agrár Innovációs díj másik nyertese. Nagy termésbiztonsággal termeszthető korai fajta ideális farinográfos sütőipari minőséggel, komplex betegség-ellenállósággal. Nagy terméspotenciál és kiváló betegség-ellenállóság jellemzi az Mv Ménrótot is. Az állami fajtakísérletekben 13%-kal termett többet a standard fajtáknál. Rozsdagombákkal szembeni toleranciája kiváló, a harmonikus tápanyag-ellátást magas sikértartalommal hálálja meg.

A speciális igényeket kielégítő búzák közül – amelyek átlagos termesztési körülmények között a jó alkalmazkodóképességükkel hívják fel magukra a figyelmet – az Mv Lucillát, az Mv Pántlikát és Mv Karéjt emelte ki, ez utóbbi a sokéves GOSZ-VSZT-kísérletekben a minőségi búzákra jellemző 7–9 t/ha termőképességéről, ezen belül a fajta kitűnő minőségű sikér- és jó fehérjetartalmáról tett tanúbizonyságot. A tápanyag­ellátás színvonalához extenzív és intenzív termesztésben is nagyon jól adaptálódik.

Vései Julianna hozzátette: az őszi búzán kívül az őszi tritikálé-, zab- és árpakínálat is folyamatosan bővül Martonvásáron. Így ebben az éven elérhető az Mv Pelsodur őszi durumbúza, ami erős sárgapigment tartalmú, erős sikértartalmú, így a szemtermése a száraztészta-gyártás kiváló alapanyaga. Azon termelők, akik őszi zab vetésében gondolkodnak, az Mv Hópehely fajtával kiváló minőségű és megfelelő fehérjetartalmú malmi/takarmányt tudnak betakarítani területükről.

A martonvásári nemesítőház célja, hogy a hét évtizedes hagyományra alapozva, de a legmodernebb nemesítési módszereket és genetikai alapokat együttesen alkalmazva a martonvásári kalászos gabonafajták sikertörténetét további fejezetekkel, Önökkel szoros partnerségben bővítsék!

-ga-

A cikk szerzője: Gáspár Andrea

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A Gabonakutató bőtermő kalászosai

A Gabonakutató bőtermő kalászosai

A szegedi nemesítőház őszi kalászos gabonái közül több fajtát is tudunk javasolni a kifejezetten nagy termőképességű fajtákat kereső gazdáknak, melyek...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!