2024. július 16. kedd Valter

Új megoldás a napraforgó állományszárítására

Agro Napló
A napraforgó területe 600–700 ezer hektár körül mozog Magyarországon, ez a 3. legnagyobb területen termesztett növényünk. Állományszárítása fontos technológiai elem a technológiában.

A deszikkálás nagy múltra tekint vissza, a hatóanyagok területén sok a változás, pl. a diquat-dibromid felhasználási engedélye 2019-ben visszavonásra került, melyeket már csak szükséghelyzeti engedéllyel lehet használni. Mire számíthat a jövőben az a termelő, aki szeretné a napraforgóját gyorsan, időben és tisztán betakarítani?

A szerkivonások ellensúlyozására az FMC-Agro új lehetőségeken dolgozik, melynek első lépéseként 2021-ben szükséghelyzeti engedéllyel bevezetésre kerül napraforgó-deszikkálásban az Aurora® 40 WG kontakt, perzselő hatású szer. Ennek alátámasztására 2019-2020-ban 4 helyszínen végeztünk összehasonlító kísérleteket.

Kardoskúton az Aurora® 40 WG 225 g/ha dózisban Trend® 90 nedvesítő szerrel kiegészítve került kijuttatásra. A napraforgó nedvességtartalmát a standard készítményhez (diquat-dibromid 2 l/ha) hasonló szintre tudta levinni a kezelés után 18-19 nappal.

Aurora® 225 g/ha + Trend® 90 0,1%, 22 nappal a kezelés után (Kardoskút, 2020.09.15.)

Vizsgálati eredményeink azt is alátámasztják, hogy a készítménnyel végzett kezelés után a növényvédőszer-maradék az előírt határérték alatt maradt, így étkezési napraforgóban is jól használható.

Az SGS által végzett szajoli kísérletben a kezelés utáni 6., 10. és 14. napon történő értékeléssel vizsgáltuk a napraforgó nedvességtartalmát. 14 nappal a kezelés után az Aurora® 225 g/ha + Trend® 90 hasonló szintre vitte le az állomány nedvességszintjét (6,53%), mint a diquat-dibromid 2 l/ha-os dózisa (6,39%).

Másik fontos eredmény, hogy az Aurora® 40 WG kíméletesebb, lassabb vízleadást és állományszárítást eredményezett. A hosszabb időszak alatt több olaj- és tápanyagtartalom beépülését tudta biztosítani, közel 10%-kal magasabb olajtartalom-beépülést eredményezett, mint a standard készítmény (ld. az ábrán).

Az Aurora® 40 WG felhasználható étkezési és takarmánynapraforgóban betakarítás előtti állományszárításra 2021. augusztus 15-től szeptember 30-ig. Kijuttatása hidas traktorral engedélyezett, dózisa 225–300 g/ha a napraforgó vegetációs zöldtömegének függvényében. Az ajánlott vízmennyiség 300–400 l/ha. A kezeléseket a napraforgó betakarítása előtt 3 héttel, a kaszatok 20–30%-os nedvességtartalmánál kell elvégezni. É.v.i.: 21 nap.

FMC technológiai ajánlat napraforgó-deszikkálásra

Aurora® SUN = 5 db Aurora® 40 WG (100 g) + 1 liter Trend® 90

  • Új, az Európai Unióban is engedélyezett hosszú távú megoldás a napraforgó állományszárításában.
  • Kíméletes állományszárításnak köszönhetően zavartalan olajtartalom-beépülést és termésképződést tesz lehetővé.
  • Harmonikus vízleadást biztosító kezelés, a visszanedvesedés veszélye nélkül.
  • Minimálisra csökkenthető a betakarítási veszteség.
  • Étkezési napraforgóban és takarmány napraforgóban is alkalmazható.

www.fmcagro.hu

FMC-Agro Hungary Kft.

A növényvédő szereket biztonságosan és felelősséggel használja! Kérjük, mindig kövesse a készítmény címkéjén leírtakat annak alkalmazásakor! Az ® jellel jelölt termékek az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkanevei.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hikari – válasz a magas energiaárakra

Hikari – válasz a magas energiaárakra

Hazánkban a napraforgót és a repcét deszikkálják a termelők a legnagyobb felületen. A napraforgót a vetésterület kb. 30–40%-án, időjárástól függően, k...

Ragasszon pénzt a repcére!

Ragasszon pénzt a repcére!

A repcében az állományszárítás elmaradása közvetlen termésveszteséggel járhat. A repce becői érzékeny biológiai alkotások. Könnyen felnyílnak, felpatt...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?