VITAL pH permetezővíz pH-érték-csökkentő

Agro Napló
A permetezésre használt vizek általában kemények és még a pH-értékük is magas. Ez akkor is előfordul, ha nem vezetékes, hanem fúrt kútból vagy csatornából vesszük a vizet. Sajnos a bór- és karbamidalapú lombtrágyákkal tovább növeljük a víz kémhatását, és az eredmény, hogy nem működik a gyomirtó, a rovarölő, de még a gombaölő szer sem.

Az első lépés tehát, hogy kémhatáscsökkentő szert használunk, és az esővízhez hasonló permetezővizet állítunk elő.

Mi történik, ha magas a víz pH-ja?

A víz pH-ja negatívan befolyásolhatja egyes növényvédő szerek stabilitását. Lúgos körülmények között lúgos hidrolízis következik be, amely a növényvédő szert inaktív formákra bomlasztja. Általánosságban elmondható, hogy a rovarölők és a gyomírtók érzékenyebbek a lúgos hidrolízisre, mint a gombaölő szerek vagy növekedési szabályozók. A végeredmény kevesebb hasznosult hatóanyag és gyenge növényvédőszer-teljesítmény lesz.

Mit tegyünk ez ellen?

Mindenekelőtt kérdezzük meg a növényvédő szer gyártóját, hogy milyen kémhatású vízben javasolja a terméke használatát. Ezek után mérjük meg a vizünk kémhatását, amiket használunk. Szerezzünk be pár kanna Vital pH-t, és 10 liter vízhez adagoljuk 0,5 deciliterenként, folyamatos keverés mellett. Addig emeljük a Vital pH mennyiségét, amíg a javasolt kémhatást el nem érjük. Így tudjuk kiszámolni, hogy 200–300 liter/ha mennyiségű vízhez (vagy a teljes tartályhoz) mennyi Vital pH-t kell majd használnunk.

Folyamatos keverés és a sorrend

A Vital pH-t felhasználás előtt mindenképpen fel kell keverni. Ennek a keverésnek a tartályba öntése után is folytatódnia kell. A savaknak találkozni kell a vízben lévő lúgokkal, és azok közömbösítésére időre van szükség. Minél hidegebb a víz vagy magas a kémhatása, annál több időre lesz szükség. Talán az egyik legjobb
megoldás, ha már a telepen a lajtoskocsiban beállítjuk a víz kémhatását, és csak ezt követően juttatjuk bele a többi termésnövelőt és növényvédő szert.

Mi a Vital pH?

A Vital pH foszforsavat és karbamidot tartalmazó koncentrátum. A foszforsav erős sav, amelyből kis mennyiség is elegendő a kívánt hatás eléréséhez. A karbamid, mint szerves nitrogén pedig a víz keménységét képes kissé csökkenteni, még ha önmaga enyhén emeli is a víz pH-értékét. Ezért fontos tudni, hogy ha csak karbamidot dobunk a permetezővízbe, azzal gyakran többet ártunk, mint használunk. A két hatóanyag megfelelő aránya biztosítja, hogy biztonságosan, kis mennyiségben alkalmazva is eredményesek legyünk. Pár száz forintos hektárköltség, és a drága növényvédő szer, a munka, a talajtaposás nem vész kárba!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Nufarm-prekonferencia Keszthelyen

Nufarm-prekonferencia Keszthelyen

A január közepén Keszthelyen megrendezett XXX. Növényvédelmi Fórumhoz kapcsolódóan tartott a Nufarm Hungária Kft. konferenciát a növényvédelem aktuáli...

Horsch LEEB AX

Horsch LEEB AX

A növényvédelem egyre érdekesebb lesz! Azt mindenki tapasztalja, hogy a növényvédő szerek portfóliója egyre kisebb. Ez azt jelenti, hogy a megmaradt s...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!