2021-es év sikerének kulcsa a hatékonyság lesz

Agro Napló
Tovább folytatódott a Takarék AgrárTrend Index emelkedése tavaly a negyedik negyedévben is, így az előző negyedévi, 30,5-es értéktől 31,8-re emelkedett az értéke – hangzott el a január végi budapesti, újságíróknak tartott háttérbeszélgetésen.

Hollósi Dávid , a Takarékbank Agrár Üzletágának ügyvezető igazgatója közölte: a Takarék AgrárTrend Index értéke 2020 utolsó negyedévének végén 31,8 pontra emelkedett – a 48 pontos skálán –, ami 1,3 ponttal magasabb az előző negyedévinél.

A várakozásoknak megfelelően jellemzően a növénytermesztési termékpályák teljesítménye emelkedett, míg az állattenyésztési termékpályák – baromfihús, sertés, tojás – teljesítménye visszaesett vagy stagnált. Így ez utóbbiakban érdekelt gazdálkodók az idei évet pesszimistábban látják, mint növénytermesztő kollégáik.

A 2021-es évben a szőlő-bor termékpályán a negyedik negyedévben stagnálás volt, ami összefügg a járványhelyzet év végi alakulásával. A magyar élelmiszer-gazdaság tavaly példaértékűen helyt állt. Ám az állati fehérjét előállító termékpályák nehéz év elé néznek 2021-ben – értékeltek az elemzők.

Hozzáfűzték: a múlt év nyertesei a növénytermesztők, ugyanis a gabonaárak öt éves csúcsokon jártak, ahogyan a fehérje- és olajos növényeké is. Mindebből pedig az következett: az előbbi termékeket inputként felhasználó termékpályákon termelők borús jövő elé néztek, mivel kettős árnyomásra számíthattak emiatt, ami tetézett a pandémia és az állatbetegségek miatti piaci túlkínálat is.

Ezt követően az ügyvezető igazgató és Héjja Csaba, a Takarékbank Agrár Üzletágának elemzője részletesen beszéltek az agrárium különböző, ám meghatározó ágazatainak helyzetéről. Így arról, hogy a növénytermesztők egyértelműen jól jártak. Ezzel szemben a tavalyi év végén már a baromfihús-, a sertés- és a tojás termékpályákon kettős árnyomást érzékeltek a piaci szereplők, és ez a kedvezőtlen helyzet várhatóan az idén is megmarad.

Hollósi Dávid Héjja Csaba

Az elemzők felhívják a figyelmet arra: a múlt évi tavaszi fagykárok a gyümölcstermesztőknek jelentős terméskiesést okoztak, de a 20–30 százalékkal magasabb értékesítési árak 2020 utolsó negyedévében is megmaradtak.

A Takarékbank agrárelemzőinek kibocsátási várakozásai szerint az élelmiszergazdaság 3–6 százalékos bővülésével számolnak idén. Előrejelzésükben azzal kalkulálnak: a nyáron újraindul a belföldi turizmus, az élelmiszerárak inflációja az első félévben lassul, az élelmiszer-kiskereskedelem pedig a tavalyi szinten teljesít.

Az elhangzottakról bővebben ide kattintva linken tájékozódhat. Témák:
– Milyen évet zárt a magyar élelmiszergazdaság 2020-ban?
– Milyen kilátásokkal vág neki a magyar agrárium a 2021-es évnek?
– Mire számíthatunk a magas takarmányárak következtében az állati fehérje termékpályákon? – Takarmánypiaci kitekintő -an-
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Jó állapotban az idei költségvetés

Jó állapotban az idei költségvetés

Az államháztartás nemzeti számlák szerinti hiánya a GDP 1%-ra csökkent 2019 második negyedévére. Mindez elsősorban a 2018 közepe óta GDP-arányosan mér...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!